25 juli 2024 Gebruikers online: 27
Agenda
Active creations

Kransenlegging in coronatijd ‘hopelijk eenmalig’

Geplaatst op: 4 mei 2020

Foto's Jan van Kleef, video Pieter Polman

Honderden belangstellenden mogen dit jaar niet aanwezig zijn, maar de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog zijn maandagochtend wel herdacht. Burgemeester Bilder legde samen met Anja Bos en Barend Vinke van de Oranjevereniging en de Stichting Herdenking Joods Leven Zwartewaterland kransen op de drie gebruikelijke locaties in Zwartsluis.

Waar honderden mensen normaal gesproken voor een indrukwekkende stilte zorgen, raast het leven op maandagochtend gewoon door. Het geluid van de provinciale weg verstomt niet, zoals anders met de klokslag van acht uur. Bij de Joodse begraafplaats staat een enkele buurvrouw en passant naar de kransenlegging te kijken. “Hopelijk is dit eenmalig”, verzucht burgemeester Bilder, zich bewust van het gemis.

De burgemeester staat voor de camera wel kort stil bij het leed dat de Joodse inwoners van Zwartsluis is aangedaan. “Alleen een kerkhof is nog over van die hele gemeenschap. Dat toont aan hoe allesvernietigend die oorlog was. En we moeten nog steeds waakzaam zijn, want nog steeds zien we sporen van Antisemitisme”, waarschuwt Bilder even later op de algemene begraafplaats. Anja Bos noemt daar alle namen van de inwoners van Zwartsluis die in de Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen.

Burgemeester Bilder loopt samen met Bos en Vinke ook langs de stenen van de Sluzigers Steenbergen en Schraa die in de oorlog het leven lieten. Uiteindelijk leggen ze ook net zoals andere jaren kransen bij het monument voor de Indië-gangers.

Bilder legde maandagochtend ook kransen aan de Kamperzeedijk, in Genemuiden en in Hasselt. Overal gebeurde dat in ‘klein comité’.

Bekijk een verslag van de kransleggingen in onderstaande video. Met dank aan collega Breman.net voor de beelden uit Genemuiden. De fragmenten uit Zwartsluis beginnen rond 6.13.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice