19 april 2024 Gebruikers online: 17
Agenda
Active creations

Koos Slurink Watersport bestaat precies 110 jaar

Geplaatst op: 7 mei 2020

Vrijdag 8 mei is er bij “Koos Slurink Watersport en Belettering” alle reden om feest te vieren. Het familiebedrijf bestaat dan 110 jaar, waarvan 50 jaar watersport. Het was de bedoeling er een gezellige open dag van te maken, maar zoals met alle evenementen dit jaar, is het niet verstandig om een grote toeloop uit te lokken. 

Om dit heuglijke feit niet helemaal stilzwijgend voorbij te laten gaan zijn via Facebook een aantal aanbiedingen aangekondigd die refereren aan het jubileum. Het is de bedoeling dit gedurende het jaar te blijven doen.
De geschiedenis over het ontstaan van het bedrijf is te lezen op www.koosslurink.nl  Dit verhaal eindigt in 1997 toen Koos zijn zoon Johan in het bedrijf kwam. Dit was een jaar na de verhuizing van de winkel van de Handelskade naar de Stationsweg.

De voormalige supermarkt werd toen grondig onder handen genomen en kreeg een krachtige uitstraling mede veroorzaakt door de unieke stoere stalen constructie aan het plafond waaraan ruim 100 rollen touw zijn  opgehangen. Op een centraal punt komen alle lijntjes bijeen en menig kind waant zich bij een kermisattractie. Toeristen fotograferen de constructie en tippen  medeschippers die zij onderweg ontmoeten.

Gaandeweg veranderde het assortiment doordat steeds meer ‘niet – watersporters’ naar binnen werden gelokt door de ruime, uitnodigende en sfeervolle inrichting.  De diverse scheepsmodellen en leuke cadeauartikelen trekken de eerste aandacht.  Ondertussen kreeg men ook nog de gelegenheid om de buurman te kopen en werden muren geslecht om de collectie vrijetijdskleding in een ruimer jasje te presenteren. Dit tot grote vreugde van de schippers die hun vrouw of vriendin meestal direct zagen verdwijnen in de kledingafdeling waardoor zij zich ongestoord konden vergapen aan de meer dan 8000 verschillende watersportartikelen in de winkel.

Ondertussen trok Koos zich steeds meer terug uit de zaak. De taken waren goed verdeeld. Herman runde voornamelijk de winkel, Robert was verantwoordelijk voor de tuigerij en Johan hield zich bezig met de belettering en administratie. Toen brak de bankencrisis van 2008 aan die gedurende tien jaar flinke klappen uitdeelde in de toeristische sector. Door stevige sanering en bezuiniging kwamen de ondernemers redelijk ongeschonden door de moeilijkste periode heen.

De uitbreiding met een afdeling reclamebelettering zorgde voor de noodzakelijke doorstroming in de wintertijd.
Schoonzoon Robert gaf te kennen dat hij graag voor zichzelf wilde beginnen. Hij verliet in 2016 na 22 jaar de zaak en ging zelfstandig voort onder de naam RS Service. Met de wetenschap van nu was dit een goed besluit.
Zoon Peter verving hem tot halverwege 2019.  De zaak drijft nu voort met de bemanningsleden Johan en Herman aan het roer.

Herman viert deze dag dat hij 45 jaar werkzaam is in het familiebedrijf. Als zijn gezondheid het toelaat is hij stellig van plan de 50 jaar vol te maken.

Net nu de zaak door de diverse maatregelen weer in rustiger vaarwater terecht kwam brak de Coronacrisis uit en leken de eerste weken van de lockdown een donkere schaduw te werpen over het voortbestaan van de winkel.
Dit jubileumjaar zal toch niet het laatste jaar worden??

Echter.. tegenslag maakt andere krachten en creativiteit los en met een soort overlevingsoffensief werd de jubileumviering in gang gezet met diverse publicaties en aanbiedingen en werden er gezamenlijke acties verzonnen om de plaatselijke bevolking en de klanten van verre weer terug in de winkel te krijgen.

De laatste weken laten zien dat er een inhaalslag plaatsvindt en dat het begrip ‘gunning’ weer onder de consumenten terugkeert. Het besef dat winkels, die toonaangevend zijn voor het dorpsgezicht belangrijk zijn voor de leefbaarheid van de kern is in deze crisistijd duidelijk gebleken, net als samenwerking binnen de middenstand en het bedrijfsleven.

Johan en Herman gaan dan ook vol goede moed en met frisse energie voort op de ingeslagen weg en hebben goede hoop deze crisis te overleven. We zien er dan ook naar uit om iedereen weer met een gewone handdruk te mogen begroeten, maar voorlopig nog maar even de gepaste afstand houden. Het welkom is er niet minder om.

Johan en Herman Slurink. 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice