16 juni 2021 Gebruikers online: 34
Agenda
Active creations

Horeca-uitbaters popelen om terras te openen

Geplaatst op: 30 mei 2020

“Alles staat de trappelen in de koelkast en de bitterballen zijn gedraaid”, glundert Thijs Postma. De uitbater van café De Sluus is zaterdagmiddag, net als alle andere etablissementen in het dorp, druk in de weer om gereed te maken voor een heropening.

Twee straten verderop ramt Dave Veldman een paal in de grond. Het is een onderdeel van het hek dat hij samen met een collega aan de rand van de Kolksluis bouwt. Wie maandag naar De Blizzard komt kan namelijk niet alleen op het bestaande terras genieten van een drankje, maar ook een tafeltje uitzoeken aan De Kolksluis. “Dat hebben we overlegd met Rijkswaterstaat. Als wij een veilig terras konden creëren mochten wij dit stuk grond gebruiken. Het valt me allemaal erg mee, de overheid denkt goed met ons mee en dat is hartstikke mooi. Het wordt maandag zonnig weer dus ik heb er alle vertrouwen in”, vertelt de eigenaar van de brasserie die zeker tot 1 oktober zijn terras heeft mogen uitbreiden.

Ook De Albatros verlangt terug naar vroegere tijden waarin ‘alles nog gewoon was’. Noah Emanuels is ondertussen al druk bezig met de voorbereidingen van het ‘anderhalvemeterterras’.  Want ook daar kan menig Sluziger weer op het terras plaatsnemen en zo geanimeerd observeren wie over de provinciale weg tourt. De jonge mede-eigenaar heeft twee maanden lang de zaak draaiende moeten houden via afhaal- en bezorgservice: “We zijn blij dat we weer open mogen, maar we gaan wel kijken of we de bezorgservice willen voortzetten. Want we merkten dat dit in de smaak viel. Mensen bleven en blijven ons steunen in de corona-crisis en ook de IJssalon loopt goed. Vanaf komende week mogen we ook een gedeelte van het parkeerterrein tegenover het Urker Vispaviljoen gebruiken. De gemeente Zwartewaterland dacht goed met ons mee, dat is erg mooi.”

Thijs Postma en zijn vrouw Heidi staan ondertussen fris en fruitig tussen negen gloednieuwe picknickbanken. “Baard d’r af?”, vraagt een voorbijganger terwijl hij de gladgeschoren kroegbaas treft. Postma is helemaal klaar voor komende week: “We gaan weer knallen.” Om dat in de praktijk ook waar te maken heeft de speciaalbier-kenner picknickbanken aangeschaft. “Die komen hier in De Schoolstraat te staan, met dank aan alle buren van de zaak zoals Prins en Plat. Die vonden het geen probleem”, vertelt Thijs. Daarnaast heeft hij een lange bank van zeven meter op de kop kunnen tikken die aan de Kerkstraat-zijde geplaatst kan worden. Ook in zijn taveerne kunnen gasten vertoeven volgens de richtlijnen: “Daar kunnen nu ongeveer 20 mensen zitten. Het rokershok hebben we de afgelopen maand afgebroken en daar vestigt zich nu een gezellige zithoek. Dus wat dat betreft kan komende week de kurk van de champagnefles worden getrokken”, sluit Postma af.

Ook Peter Platje van het etablissement aan De Kranerweerd is maar wat blij dat ’t Kraantje weer gasten mag verwelkomen. Zaterdagmiddag is chefkok en eigenaar Platje al naar de groothandel geweest om de nodige verse producten in te kopen zodat hij komende week weer de lekkerste gerechten kan voorschotelen in zijn zaak. “Hier hebben we echt naar uitgekeken”, vertelt de ondernemer terwijl hij zich opmaakt voor de her-opening van zijn zaak. Datzelfde geldt voor Hotel Zwartewater. Ondanks dat er de afgelopen periode wel hotelgasten verbleven, is Sander Frank maar wat blij met de extra mogelijkheden. Ook Karst en Edgar van De Vollenhoofsche Poort leven toe naar maandag. Borden, pompjes met desinfecterende handgel en een ruim opgezet terras zijn stille getuigen van een goede voorbereiding. Alles wijst erop dat de Sluziger horeca, na goed overleg met de gemeente, haar gasten weer veilig en met open armen wil ontvangen.

Foto’s: Jan van Kleef

 

 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice