24 april 2024 Gebruikers online: 81
Agenda
Active creations

Predikant Arjo Riemer leeft toe naar zijn eerste gemeente

Geplaatst op: 9 juni 2020

Arjo Riemer is het nieuwe gezicht van de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt (GKv) in Zwartsluis. Met de komst van de dertiger gaat er een frisse wind waaien aan de Zomerdijk. Zwartsluis Actueel nodigde hem uit om alvast kennis te maken met ‘zijn’ dorp en sprak met de nieuwe predikant.

Riemer komt geïnteresseerd en gemoedelijk over wanneer hij maandagavond Café De Blizzard binnentreedt voor een interview. Hij heeft een klein half uur in de auto gezeten. “Ik woon nu nog in een klein huisje in de binnenstad van Kampen met mijn vrouw Marieke (27) en onze drie jongens Hidde (4), Bas (2) en Teun (3 maanden). Maar we hopen wel dat we binnenkort een huis vinden in Zwartsluis zodat de oudste in augustus naar De Wijngaard kan”, vertelt de voorganger die vanaf september de kansel aan de Zomerdijk mag betreden.

De 31-jarige Riemer heeft zijn roots in Enumatil liggen, een klein dorp naast de stad Groningen. Het Noordelijke accent met de welbekende Groningse ‘natte T’ is hem bespaard gebleven. En ondanks dat zijn oom en neven ook een theologische achtergrond binnen de GKV hebben, heeft Riemer niet direct een opleiding tot voorganger gevolgd. Hij begon op het vmbo en vervolgde dit met de mbo-opleiding tot hovenier. Op zijn veertiende harkte hij letterlijk zijn eerste centen bij elkaar. De jaren daarna volgde de poging om in Arnhem het hbo-diploma tot landschapsarchitect in de wacht te slepen.

Deze studie in de Gelderse hoofdstad bracht hem dichterbij de Heere. “Tijdens mijn opleiding tot landschapsarchitect vond ik het altijd al heel waardevol om Bijbelstudies te houden binnen de studentenvereniging en samen na te denken over God en Zijn woord. Via een mede-student kwam ik terecht op een feestje in Ede – ik weet helemaal niet meer van wie – waar ik iemand hoorde praten over de studie theologie en hoe waardevol dat was. Ik merkte aan mezelf dat bezig zijn met geloof mij meer voldoening gaf dan de studie waar ik mee bezig was. Door te slagen voor een belangrijke toets over planten behaalde ik mijn propedeuse en daarom kon ik doorstromen naar een universitaire opleiding. Ik wilde graag naar de theologische universiteit van de GKv en zo gebeurde het dat ik daar in 2011 begon, vertelt de predikant die tijdens zijn studententijd een kamer huurde in een van de pandjes van burgemeester Bilder. “Eddy Bilder stond ook regelmatig in de krant met interviews, die stukken knipten we dan uit en hingen we op het toilet. Op den duur werd het een echt ‘Bilder-toilet’ met tal van krantenstukken”, vertelt de predikant lachend.

Omdat hij een geschiedenis had als hovenier, stond hij naar eigen zeggen minder goed voorgesorteerd om te starten aan de universiteit van Kampen. “Voor de opleiding staat zes jaar, ik deed er 2,5 jaar langer over. Ik heb niet echt overwogen om binnen een ander kerkgenootschap een theologische studie te volgen, ik heb mij altijd verbonden gevoeld met de vrijgemaakte kerk”, vertelt de dominee terwijl hij een kop zwarte koffie van het bijbehorende schoteltje tilt.

Nadat hij vier jaar geleden zijn eerste preek hield in Berkum, is hij al regelmatig voorgegaan bij zijn nieuwe gemeente. De vrijgemaakte gemeenschap in Zwartsluis, met ongeveer 250 leden waarvan enkele tientallen uit Genemuiden, was meer dan een jaar vacant. “Ik proefde dat er behoefte was aan een vaste voorganger. Toch was het geen makkelijke keuze. Een kleine gemeente in Alkmaar had mij ook beroepen. Tijdens de preken proefde ik niet echt hoe de kerkgangers in Zwartsluis de dienst beleefden. In het Westen zie je veel meer aan het gezicht van de mensen af wat er in ze omgaat tijdens een dienst. Maar ik heb meerdere online-gesprekken gehad met de gemeente in Zwartsluis. Daardoor merkte ik dat er ruimte was voor mijn ideeën en begon het nog beter te klikken. Toch heb ik met mijn vrouw de kerk in Alkmaar ook serieus overwogen. We zijn gewend aan stedelijk leven en een nieuwe stad, waarin je zo de winkelstraat inloopt, sprak ons erg aan. Maar ook Zwartsluis heeft praktische kanten omdat we nu in Kampen wonen”, vertelt Riemer. Het beroep uit Alkmaar was overigens niet van een Gereformeerde Kerk vrijgemaakt, het was een fusiegemeente van de Christelijk Gereformeerde Kerk en de Nederlands Gereformeerde Kerk die hem graag zag aantreden.

Arjo heeft gemerkt dat de gereformeerden open willen staan voor vernieuwing: “Dit heb ik tijdens de gesprekken ook gepolst. Ik wil de gemeente en Zwartsluis graag gaan verkennen. Het is niet de bedoeling dat de kerkgangers makke schapen zijn die mij volgen, we doen het met z’n allen. Ik wil graag samenkomen rondom Gods woord en met de gemeente en het dorp dichtbij Jezus leven. Persoonlijk heb ik pas sinds een jaartje het gevoel dat ik echt ‘rijp’ ben om dominee te zijn.

Vooralsnog is het voor de familie Riemer een kwestie van rondkijken op de Sluziger huizenmarkt. “We hopen wat te kunnen kopen of te huren zodat de oudste hier na de zomervakantie naar school kan. Het contact met De Wijngaard is inmiddels al gelegd. Vanaf september hopen we te zijn neergestreken. Ik heb wel het gevoel dat we hier, ook dankzij God, op de juiste plaats terecht zijn gekomen”, sluit de predikant af.

Foto: Jan van Kleef

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice