28 maart 2024 Gebruikers online: 35
Agenda
Active creations

Hervormde Kerk: ‘Orgel hopelijk in oktober weer klaar’

Geplaatst op: 23 juni 2020

De Hervormde Gemeente aan de Kerkstraat hoopt in oktober weer te kunnen luisteren naar het bekende Knol-orgel. Dat meldt ‘Onderweg’, het kerkblad van de gemeente. Het orgel, dat in de jaren ’70 voor het laatst onder handen werd genomen, wordt gerestaureerd.

Sinds oktober moet de gemeente genoegen nemen met een elektronisch orgel. Vorig jaar werd gehoopt dat het orgel al in juni van dit jaar klaar zou zijn. Helaas werd de pijpenmaker ziek en moest er gezocht worden naar een vervanger. Die is nu gevonden. De orgelpijpen zijn vanuit de restauratieplaats in Zuid-Holland onlangs overgebracht richting Kampen. Bob Thijs neemt de klus over.

Het afgelopen jaar is het orgel niet alleen gerenoveerd maar is het pijpwerk ook gedocumenteerd zodat het vergeleken kan worden met andere orgels van de toenmalige firma Knol. Medio juli wordt gestart met het opnieuw inbouwen van de onderdelen die een jaar lang in Hillegom zijn geweest en later dus in Kampen. Zonder oponthoud kunnen in augustus de intonatiewerkzaamheden starten. Zonder tegenslagen kunnen de Hervormden dan vanaf eind oktober weer de nodige psalmen en gezangen zingen aan de Kerkstraat. Mits de corona-maatregelen het toelaten.

Voorafgaand aan de restauratie sprak Zwartsluis Actueel met betrokkenen over de destijds toekomstige restauratie. Dat artikel is hier te lezen.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice