29 maart 2024 Gebruikers online: 36
Agenda
Active creations

Zeven weken onderweg met Actueel (column Robert Jansema)

Geplaatst op: 18 juli 2020

Vorig jaar nam Robert Jansema (r) deze site over van Erik Driessen. (Foto: Henk Kuik)

“Het is inderdaad wat ik ervan verwacht had”, hoorde ik mezelf deze week tegen een kennis zeggen. Inmiddels sta ik bijna twee maanden aan het roer van ZwartsluisActueel en dat bevalt goed. Een terugblik op de opstartperiode.

In januari lagen de plannen op tafel om dit nieuwsmerk over te nemen. Na gesprekken met Erik Driessen, vorige eigenaar en oprichter van deze site, kwamen we snel tot een overeenkomst. Een traject en samenwerking waarvoor ik nog steeds dankbaar ben. Ook in de vakantie vangen we elkaars werk op. Na de bekendmaking van de overname kreeg ik veel positieve reacties, dat deed mij goed en het gaf energie om aan de slag te gaan.

Toen ik 1 juni de nieuwsvoorziening mocht gaan uitgeven was ik vooraf al in training geweest bij Driessen. Ik werd bekend gemaakt met het systeem en al enkele maanden voor de overname schreef ik regelmatig voor dit merk. Al na de eerste week wist ik dat overname de juiste beslissing was geweest. Ik voel mij thuis in m’n woonplaats Zwartsluis en het feit dat je met mensen uit je eigen omgeving mag werken, maakt het uitgeven van nieuwsberichten tot een plezier. Ik heb gemerkt dat mensen betrokken en welwillend zijn.

Zoals iedere redacteur weet, krijg je ook de nodige kritiek op je werk. Ook de afgelopen twee maanden bleek dat het geval. Na een ongeval enkele weken geleden kreeg ik telefoon van een lezer: Zwartsluis Actueel is toch geen Telegraaf met al dat snel-gepubliceerde sensatienieuws? Ik kon mij verplaatsen in de gedachte van de beller. Toch probeerde ik hem uit te leggen dat snelle en betrouwbare nieuwsvoorziening belangrijk is, ook bij minder fraaie situaties. Het is daarnaast de journalistieke taak om een betrouwbaar en correct verslag te publiceren van een voorval. Beter een betrouwbaar nieuwsbericht zonder speculatie dan tientallen geruchten.

Daarnaast heb ik gemerkt dat Erik deze site tot een begrip heeft gemaakt en het gedragen wordt door de lokale economie. Onder andere Sluziger ondernemers maken het mogelijk dat ik fotografen kan inhuren, journalisten op pad kan sturen en zelf een inkomen heb. Ik zat nog wel met geknepen billen, vooral omdat de coronacrisis financiële onzekerheid schept. Toch ben ik dankbaar dat adverteerders verbonden willen blijven aan dit merk en er nieuwe ondernemers aanhaken bij Zwartsluis Actueel. Regelmatig krijg ik de vraag of Zwartsluis Actueel het enige merk is waar Jansema Media op draait. Maar dat is niet het geval, ik schrijf en film ook veel voor nieuwsbladen en omroepen. Verder blijven lezers massaal onze site bezoeken. Met gemiddelde bezoekersaantallen tussen de 1700 en 2700 per dag weten we waarvoor we als team nieuws maken en verspreiden.

Verder is het mooi dat mensen de online wegen naar de redactie weten te vinden of mij aanspreken op straat. Dat kan ik waarderen. We zijn blij met telefoontjes, appjes of mailtjes. Dus heb je een leuke invalshoek voor een reportage, een tip of een vraag? Schroom niet om te mailen naar redactie@zwartsluisactueel.nl of te bellen/appen met de redactie via 06 36073878. Mede dankzij tips uit het dorp blijft Zwartsluis Actueel ook daadwerkelijk Actueel.

Zwartsluis Actueel smaakt naar meer.

Een goede zondag gewenst,

Robert Jansema
Uitgever

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice