28 maart 2024 Gebruikers online: 43
Agenda
Active creations

Zomer in ‘de Kop’ (column Herman Slurink)

Geplaatst op: 23 juli 2020

Ik heb me voorgenomen om niets over de pandemie en alles daaromheen te gaan schrijven. Ergens moet een plek zijn om het woord “C” eens niet op iedere pagina te zien verschijnen. Daarbij komt dat ik er alleen een gevoel over heb en geen zwart/wit mening.

Er zijn momenten dat ik stinkend jaloers ben op cartoon- en striptekenaars die zo uit de losse pols een situatie in één beeld vatten. Het lukt mij nog niet om een neus recht naar voren te tekenen, laat staan een compacte gebeurtenis te schetsen.

Als watersportwinkelier bij de brug in het centrum van Zwartsluis zie je van alles om je heen gebeuren. Vooral nu het volop zomer is en ‘het volk’ in allerlei uitdossingen en zomerse creaties voorbijtrekt. Het bekende bouwvakkersbuikje onder een te kort t-shirt met iets daaronder een half afgezakte slobberige zwembroek met stoppelige inkijk, schaars geklede Westerlingen met tatoeages die verhalen van complete veldslagen en niet te vergeten de bruine half-afgestroopte pantysokken onderaan een paar melkwitte benen…. Het zijn de bekende voorbeelden die je de eetlust ontnemen.

Het is nu wel duidelijk dat de Nederlander dit jaar zijn vakantie massaal in eigen land viert. Op Belt-Schutsloot lijkt het iedere dag Gondelvaart en vrijwel elke ligplaats in de regio is bezet. De verkoopresultaten in onze winkel vormen de jaren door een vrij betrouwbaar beeld van de stand van het toerisme in onze regio en het lijkt er op dat we weer op weg zijn naar de situatie zoals die was in de tijd van voor de bankencrisis (2008).

Vanwege de 1,5 meterregel reikt de wachtrij bij onze kassa voorbij de terrassen van ‘De Albatros’ tot aan de visboer en ‘Snoepers’ die zo ook een extra extraatje meepikken.

Op een van de warmste dagen met een stevige zuidelijke bries hoorde ik zwaar motorgeronk naderen. Nieuwsgierig liep ik naar buiten en overzag in één klap wat er stond te gebeuren. Ik heb goed zicht op het terras van ‘De Albatros’ en deze was drukbezet. Onder de parasol was het daar goed toeven.

Van over de brug kwam een klein, driftig en zwaar gemeentevoertuig heftig heen-en-weer schuddend aangereden. Hoe verzin je het om op een bloedhete warme dag met een mistralachtige wind de randen van de hoofdweg schoon te gaan vegen. Het gortdroge stof dreigde in no-time onze uitgestalde artikelen te bedekken en ik wist niet hoe snel ik de kleding binnen moest zetten.

De bestuurder zat à la buurman en buurman met een koptelefoon op in de te kleine cabine en deed, blind voor zijn omgeving, zijn werk uiterst secuur. Ik zag vanuit m’n ooghoek dat de chauffeur zonder blikken of blozen het terras van De Albatros passeerde. Alsof een aswolk van een vulkaan zich uitstortte over de nietsvermoedende ijswater en bierdrinkende genieters. Het beeld, de verschrikte gezichten……….hahahaha, dit geloof je niet. Het is zomer…zo mooi….en ik kan dit niet tekenen… . Het leven in al haar facetten trekt aan je oog voorbij en ik sta er middenin.

Terwijl ik hier zit te tikken vaart een driemaster voorbij, krijg ik berichten van de kids, vrienden en familie die zich overal en nergens vermaken en dringt het in alle vezels tot je door dat we in een heerlijk vrij en feestelijk land wonen waar de zomer letterlijk gevierd wordt.

Op het water krioelt het van de vaartuigen en geeft men zich over aan een zomers carnaval. Even weg van de dagelijkse sleur en zorgen, na de zomer de zondvloed.

En als dan de avond valt, de rust op de vaarten en de meren wederkeert en de zon haast sissend wegzakt achter de Beulakerwijde in de meest betoverende kleuren, dan openbaart zich het wonder dat alle verre reizen overbodig maakt: het ganse heelal weerspiegelt zich in het stille oppervlak van het meer.

Herman Slurink

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice