21 januari 2021 Gebruikers online: 14
Agenda
Active creations

Bladriet maaien was ooit een belangrijke activiteit in De Wieden

Geplaatst op: 15 oktober 2020

Tekst en foto: Erik Driessen

Tot midden jaren zeventig was het najaar hét seizoen van het bladriet. Overal in Wieden en Weerribben stonden bossen gemaaid riet klaar voor transport naar de Bollenstreek. Vrijwilligers van Natuurmonumenten brengen de oude bedrijfstak deze week terug in de herinnering. Ze maaien een perceel bij Bezoekerscentrum de Wieden dat Natuurmonumenten speciaal voor het bladriet in beheer heeft.

Boswachter Roelof de Jonge begeleidt de vrijwilligers. Hij laat zien hoe de zeis werkt, want bladriet maaien is nog ouderwets handwerk. De Jonge zag dat als kind al. “Mijn vader zat vanaf augustus in het bladriet. Een bos leverde een gulden en vijf cent op, met een beetje doorwerken kon hij er 125 op een dag maken. Die brachten alle rietsnijders uit deze streek met bokken naar de Ronduite, waar het overgeladen werd in een vrachtschip voor verder transport naar de Bollenstreek.

Het was de tijd dat Belt-Schutsloot, het geboortedorp van De Jonge, nog niet over de weg bereikbaar was. Pas begin jaren zestig  konden auto’s het waterdorp bereiken. Volgens De Jonge was het bladriet in die tijd een belangrijke activiteit tussen augustus en november. Vrijwel al dat bladriet ging naar de bollenboeren in het westen van het land. Die bedekten de grond er mee. Toen ze later op stro overstapten, viel de complete afzetmarkt weg en was het snel gedaan met het bladriet.”

Dat is overigens precies dezelfde rietsoort als dekriet waarmee daken worden bedekt. Belangrijk verschil is dat bij bladriet de bladeren aan de stengels moeten blijven. Daarmee bedek je de grond beter. Rietsnijders keken ook goed naar de  stand  van het riet. Een dichtstaand rietgewas bewaarden ze natuurlijk voor het dekriet en stukken met veel ruigte in het riet werd gemaaid als bladriet.

De bossen die de vrijwilligers van Natuurmonumenten deze week maken, blijven de komende week langs het Vlonderpad staan. Als een herinnering aan de tijden dat honderden streekbewoners er een boterham aan verdienden.

Gepubliceerd door Robert Jansema

Reacties zijn gesloten.

Aquaservice