25 april 2024 Gebruikers online: 63
Agenda
Active creations

Jongeman ontloopt boete voor plukken veenmos

Geplaatst op: 19 oktober 2020

Een 18-jarige man is vrijdagmiddag aangehouden door een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) van Natuurmonumenten en een medewerker van de provincie. Dat gebeurde in De Wieden tussen Zwartsluis en Belt Schutsloot. De jongeman werd er van verdacht veenmos te stropen.

Het weghalen van mos en dit verzamelen levert een zakcentje op. Jongeren plukken de plant en brengen het naar hun afnemer. Natuurmonumenten probeert daders al jarenlang op te sporen als er mos wordt geplukt op het land van de natuurbeschermers. Het oogsten van mos uit eigen land is overigens niet clandestien. Op het moment dat de boa’s de jongen in de kraggen zagen wandelen wist de jongen zich te verstoppen. Hij voelde mogelijk de bui al hangen dat hij als verdachte zou worden aangemerkt. Na drie kwartier kwam de jongen achter de bosjes vandaan.

De jongeman ontkende dat hij die vrijdagmiddag bezig was met de mospluk. Op het moment dat de boa’s de tiener zagen was hij ook niet aan het harken. Wel lagen er verderop in het veld gereedschap die zijn bezoek verdacht maakten. Ondanks dat de jongen niet op heterdaad werd betrapt wisten de boa’s hem aan te merken als verdachte en moest hij mee naar het bureau in Steenwijk. Eerst moest de verdachte de betrokken boa’s met een in beslag genomen punter uit de sloot zien te varen. De boa’s hadden die handigheid zelf niet in de vingers.

Op de loswal in Belt Schutsloot werd de aangehouden tiener ingerekend. In Steenwijk aangekomen werd de jongeman in een cel geplaatst op verdenking van stroperij in veenmosgebied. Toen de 18-jarige werd aangehouden in de kraggen lag daar gereedschap in het land. Dat was volgens de boa genoeg bewijs om de jongeman mee te nemen. Ook op het bureau bleef de avonturier naar eigen zeggen ontkennen: “Ik was daar toevallig toen dat gereedschap er lag, ik heb er niets mee te maken.”

De aangehoudene werd aan het einde van de vrijdagavond weer uit de nor gehaald. Met een boete voor het niet kunnen tonen van zijn ID-kaart en een boete voor het betreden van andersmans land ging hij de vrijheid tegemoet en liep het voor hem met een sisser af.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice