17 april 2021 Gebruikers online: 9
Agenda
Active creations

Doortje Stam brengt boek uit over Beltiger opstand

Geplaatst op: 6 november 2020

Vanmorgen mochten Jan en Doortje de Jonge het eerste exemplaar van het boek ‘Gewoontegetrouw’ van de Beltiger schrijfster Doortje Stam in ontvangst nemen. Aan de basis van Doortjes roman ligt een waar gebeurd verhaal uit 1904, een opstand van de bevolking van Belt-Schutsloot. 

Winter 1904 

De bewoners van de Belt komen in opstand om te voorkomen dat hun route over het ijs naar Zwartsluis door een vrachtschip wordt opengebroken. De woede over het gezag verkwanselt voor geld en aanzien is groot. Siem, 25, jaar oud, neemt het voortouw en leidt de opstand. Anderen volgen hem. Samen weten ze het gezag tot rede te brengen.  

Vijfentwintig jaar later 

Enkele van de jonge opstandelingen van toen worden opnieuw met elkaar én met hun kinderen geconfronteerd.  Gewoontegetrouw is onder meer verkrijgbaar bij Readshop/DA Kiers in Zwartsluis.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice