17 april 2021 Gebruikers online: 13
Agenda
Active creations

Museum Schoonewelle haalt de winter in huis

Geplaatst op: 18 november 2020

In de coronamaanden die achter ons liggen heeft Museum Schoonewelle zich beperkt tot de presentatie van de vaste collectie en de bescheiden wisselexpositie ‘Opgezet voor u’ die was in gericht met ‘schatten’ uit de opslag van het museum. Intussen is binnen de muren van het museum besloten om niet bij de pakken neer te gaan zitten, maar om voor de wintermaanden een nieuwe wisselexpositie in te richten. De museummedewerkers en de exposanten hebben, vanzelfsprekend met inachtneming van alle coronavoorschriften, hard gewerkt aan de opzet van de ‘Spectaculaire wintertentoonstelling’. Deze expositie kan vanaf donderdag 19 november worden bezocht.

De tentoonstelling op de tweede etage van Sluuspoort past bij dit winterseizoen en een groot deel van het gebouw verkeert dan ook in wintersfeer. Er zijn twee belangrijke pijlers. De eerste betreft een gemeente-brede deelname van drie kunstenaars, namelijk Joke Plomp uit Hasselt, Marinus Burgmeijer uit Genemuiden en Frederik Weijs uit Zwartsluis. Hun inbreng wordt aangevuld met karakteristieke naturalia oftewel echte wintergasten, prachtige (natuur)foto’s van Roel Hoeve uit Vollenhove en fantastische projecten gemaakt door bloemsierkunstenaar Albert Greveling uit Zwartsluis.

Sfeer voelbaar
Misschien moeten we het in de natuur opnieuw missen in de winter van 2020/2021, maar in Museum Schoonewelle is het er volop: sneeuw en ijs en alles wat daarbij hoort. En wie zichzelf verplaatst in de schilderijen van de exposanten voelt vanzelf de kou en de soms gure oostenwind. En beleeft de sfeer die dat met zich meebrengt, vaak zelfs onder een mooie strakblauwe hemel. Winter pur sang.

Dichtbij huis
Wat betreft de naturalia zijn wintergasten van stal gehaald: de gans in haar vele verschijningsvormen en datzelfde geldt voor de eend. Maar ook sneeuwgors of ijsgors, de ruigpootbuizerd of de sneeuwuil ontbreken niet. Naast soorten die hier te gast zijn in de winter komen er ook wat bij die hier ’s winters niks meer te eten vinden, zoals de meeste weidevogels en insectenetertjes die tussen het bladergroen verscholen leven. De foto’s van Roel Hoeve maken het beeld compleet.

Zeker in een periode waarin we met elkaar gemaand worden niet teveel reisbewegingen te maken, is het een unieke kans om in eigen woonplaats, gemeente of regio er toch even op uit te gaan. Om op een bijzondere wijze te genieten van datgene wat die woonplaats en gemeente en haar inwoners de regio te bieden hebben.

De wintertentoonstelling van Museum Schoonewelle (gehuisvest in Sluuspoort, Handelskade 25, Zwartsluis) zal tot zeker half januari 2021 duren.
Wie een bezoek wil brengen kan vooraf reserveren via 038-3866555 of via schoonewelle@schoonewelle.nl

Voor de meest actuele informatie:
www.beleefzwartsluis.nl
www.schoonewelle.nl
www.sluuspoort.nl

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice