17 april 2021 Gebruikers online: 18
Agenda
Active creations

Bevlogen Weihnachts-avond met Marcel Zwitser in Sluuspoort

Geplaatst op: 4 december 2020

In een periode waarin de traditionele kooravonden en kerstzang onmogelijk zijn geworden, hebben Schoonewelle en SAKZ gemeend de muziekliefhebbers toch een kerstavond te moeten bezorgen. Hiervoor is een beroep gedaan op musicoloog Marcel Zwitser uit Hasselt. Donderdag 17 december komt hij naar Sluuspoort om er, op de voor hem karakteristieke bevlogen manier, het een en ander uit de doeken te doen over het Weihnachtsoratorium van Johann Sebastian Bach.

Deze boeiende (muziek)avond begint om 19:30 uur, Sluuspoort is open vanaf 19:15 uur. De entree bedraagt € 7,50. Voor deze avond worden vanzelfsprekend alle geldende corona-richtlijnen nageleefd. Dat betekent onder meer dat opgave vooraf noodzakelijk is. Dat kan tot en met zaterdag 12 december telefonisch via 038-3866555 of via info@sluuspoort.nl

Kerstmuziek is er te kust en te keur, maar voor menig Nederlander is het Weihnachtsoratorium van Johann Sebastian Bach toch de kerstmuziek bij uitstek. Bachs Weihnachtsoratorium bestaat uit een zestal cantates die voor het eerst werden uitgevoerd rond de jaarwisseling 1734/35 van Eerste Kerstdag tot en met Driekoningen.

Musicoloog Dr. Marcel S. Zwitser komt vertellen wat het bewaard gebleven autograaf van Bach ons leert over Bachs werkwijze als componist en hoe inzicht in lutherse theologische literatuur uit de barokke periode ons helpt bijbels-theologische symbolieken in Bachs oratorium te traceren. Het wordt een avond met prachtige kerstmuziek, muziekhistorische achtergronden en theologische vergezichten.

Vanaf het begin van zijn loopbaan als docent muziekgeschiedenis had Marcel Zwitser de ambitie de diepgang van een universitair college te combineren met de vitaliteit van theater. Het terugkerende refrein in cursusevaluaties is de waardering voor zijn inhoudelijke kennis van zaken, gekoppeld aan het aanstekelijke enthousiasme. Of hij het nu heeft over Bach en de lutherse kerkmuziek, de muziekstad Wenen of de romantische Russische muziek – om zijn grote muzikale liefhebberijen te noemen – of een ander onderwerp, steeds raken luisteraars in de ban van deze bevlogen verteller.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice