25 april 2024 Gebruikers online: 20
Agenda
Active creations

Online lezing over autisme 

Geplaatst op: 23 januari 2021

Nu door de lockdown geen fysieke activiteiten mogelijk zijn houdt de Bibliotheek Zwartewaterland twee online activiteiten. Op maandag 1 februari is dat de masterclass ‘Autisme en opvoeden in coronatijd, hoe doe je dat?’ en op dinsdag 2 februari de lezing ‘Rouwverwerking en corona, hoe?’

Beide beginnen om 20:00 uur. Belangstellenden kunnen gratis deelnemen aan deze activiteiten. Een link voor deelname kan vooraf worden aangevraagd via www.bibliotheekzwartewaterland.nl

De masterclass op 1 februari wordt verzorgd door Nicole Hoogenboom. Als  ervaringsdeskundige heeft zij zich gespecialiseerd in coaching van ouders met een kind met een autismespectrumstoornis en/of AD(H)D. In deze coronatijd waarin ritmes en routines anders zijn hebben deze ouders het extra moeilijk, omdat juist voor hun kinderen regels en structuur helpend en vaak zelfs noodzakelijk zijn. Deze structuur continu aanbieden, terwijl het leven om hen heen dagelijks verandert, kost erg veel energie, iets wat deze ouders vaak niet meer in voldoende mate hebben.

Hoogenboom wil ouders in deze masterclass leren hoe ze beter voor zichzelf zelf kunnen zorgen, zodat ze voldoende energie overhouden voor de opvoeding van hun kind. Ze heeft tijdens eerdere masterclasses gemerkt dat er juist nu veel behoefte is om andere ouders te ontmoeten, maar vooral ook om informatie te krijgen over hoe zelf om te gaan met de beperkingen die ons nu worden opgelegd en welke voor deze kinderen voor zoveel onrust zorgen.

Bijzonder hoogleraar en klinisch psycholoog Jos de Keijser (Rijksuniversiteit Groningen) en dr. Lonneke Lenferink (Rijksuniversiteit Groningen en Universiteit Utrecht) gaan op dinsdagavond 2 februari in op vragen rondom rouwverwerking in coronatijd. .Hoe neem je afscheid van een overleden dierbare tijdens de pandemie? Is rouwen tijdens een pandemie anders? Waar vind je hulp bij het rouwproces tijdens de pandemie?

De Keijser en Lenferink doen samen wetenschappelijk onderzoek naar rouw na uitzonderlijke verliessituaties, bijvoorbeeld bij nabestaanden van de MH17 vliegramp en na een overlijden door een verkeersongeval. Op dit moment bestuderen zij ook de effecten van een online rouwbehandeling voor mensen die een dierbare zijn verloren tijdens de pandemie. Tijdens de lezing zullen zij dan ook kort ingaan op dit onderzoek.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice