23 april 2024 Gebruikers online: 31
Agenda
Active creations

Druk op burgemeesters neemt toe, merkt ook Eddy Bilder

Geplaatst op: 26 februari 2021

Onhoudbaar. Dat is de manier waarop het burgemeestersambt wordt ingevuld, blijkt uit nieuw onderzoek naar de taken van de eerste burger. Burgemeester Bilder kan zich enigszins in die gedachte verplaatsen. “De druk neemt toe, al vind ik onhoudbaar een zware term.”

Burgemeesters krijgen steeds meer taken op hun bordje en kunnen de verschillende rollen die ze hebben steeds lastiger met elkaar combineren. Dat valt te concluderen uit een onderzoek dat afgelopen week verscheen. Het rapport werd opgesteld op verzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

De laatste jaren komen er meer taken bij gemeenten te liggen en is het aan de burgemeester om bij al die taken een oogje in het zeil te houden. “Sinds twee, drie jaar merk ik inderdaad dat er veranderingen zichtbaar zijn binnen het beroep. Waar ik mij in het verleden kon concentreren op de functie van burgervader, word ik nu soms betrokken bij politieke kwesties”, merkt hij op.

“Ik merk dat ik soms tegenstrijdige taken heb. Ik wil me graag richten op het wel en wee in de samenleving, terwijl ik ook stevige besluiten moet nemen als het bijvoorbeeld gaat om veiligheid. Dat soort dingen staan nog wel eens op gespannen voet met elkaar. Ik kan geen voorbeelden noemen, dat zou de privacy van anderen schaden”, zegt Bilder.

Ook de huidige pandemie vraagt volgens Bilder de nodige extra inzet van hem. Maar ook voor corona merkte hij dat het vak veelzijdiger werd en het politieke spel aan hem begon te trekken. Toch zit hij bij thuiskomst niet dagelijks met de handen in het haar. “De leuke kant van het burgemeestersvak is omvangrijker.”

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice