23 april 2024 Gebruikers online: 25
Agenda
Active creations

Eindelijk groen licht voor watergang naar A. de Jonge

Geplaatst op: 27 februari 2021

Het heeft ‘even’ geduurd, maar na 2,5 jaar wachten is het moment daar. Firma A de Jonge heeft eindelijk een een watergang van De Wieden naar hun loods aan de Barsbeek in Sint Jansklooster. Ze laten er geen gras over groeien, direct na de aanleg is de sloot al in bedrijf.

Een langgekoesterde wens mag het op z’n minst genoemd worden. Een 900 meter lange sloot van de Schenkelvaart naar het onderkomen van de groengigant. “Toen we vier jaar geleden de schuur van Uffels overnamen, opperde ik het plan om een waterweg te graven richting De Wieden. Dat zou voor ons heel goed uitkomen. We werken namelijk veel in dat gebied. In de winterperiode richten we ons vooral op het snijden van riet en halverwege het jaar zijn we druk met zomermaaien.”

Tot afgelopen week werd gebruik gemaakt van de loswal aan de Arembergerweg, vlakbij de splitsing richting Belt Schutsloot. “Nadeel was ook dat we vaak veel kilometers moesten omvaren naar die loswal. Hogere machines die op de bok staan, kunnen niet onder bruggetjes door. Daar hebben we nu geen last meer van, omdat we onderweg naar onze nieuwe loswal aan de Barsbeek geen bruggen hoeven te passeren. Deze nieuwe waterweg scheelt ons echt veel tijd en daarmee dus ook geld.”

Vier jaar geleden waren de plannen er al, maar een vergunningstraject van ruim 2,5 jaar was de boosdoener. “Natuurmonumenten was direct voorstander dat we een waterweg wilden graven op hun perceel. Voor hen is het ook handig, want we voeren veel werkzaamheden uit voor Natuurmonumenten. Echter moesten we nog ‘even’ bij de Provincie Overijssel en de gemeente Steenwijkerland aankloppen voor een bijbehorende vergunning. Toen dacht ik nog: ‘Natuurmonumenten is voorstander, wat kan er nu nog mislukken?’. Dat bleek dus het vergunningstraject”, vertelt Bram de Jonge, mede-eigenaar van de firma uit Sint Jansklooster.

‘Even’ een plan indienen en een vergunning toegestuurd krijgen was er niet bij. De wet natuurbescherming werd erbij gehaald, men moest aantonen dat er niet teveel stikstof zou worden uitgestoot en er werd een dure ecologische toets afgenomen door een projectbureau. Toch kwam afgelopen december het verlossende bericht uit Zwolle: er kwam goedkeuring. Toen moest A. de Jonge nog naar de gemeente, ook die gaf uiteindelijk toestemming en daarom kon men in februari beginnen met de aanleg van deze vaarverbinding.

“Eerst wilden we een waterweg aanleggen van 400 meter, maar die zou uitmonden in een gebied waar men liever de rust wil bewaren. Dus de afgelopen twee weken hebben we, met een gehuurde elektrische graafmachine, een sloot van 900 meter lang en 1 meter diep aangelegd. We zijn er erg blij mee, maar het project is nog niet afgerond. We willen nog een haventje maken, maar ook daarvoor loopt weer een aparte vergunningsaanvraag”, besluit De Jonge, die Natuurmonumenten dankbaar is voor de medewerking. “Deze partij was direct voorstander en heeft zich ook richting de overheden toe ingezet om het mogelijk te maken.”

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice