25 april 2024 Gebruikers online: 53
Agenda
Active creations

ChristenUnie in gesprek met Sluziger predikanten

Geplaatst op: 4 maart 2021

Politieke partijen proberen in aanloop naar de verkiezingen invulling te geven aan hun campagne. Sommige politici doen dat online, de andere trekt met een truck door heel Nederland en er zijn ook veel partijen die bijeenkomsten in kleine kring organiseren. De ChristenUnie in Zwartewaterland is daar een voorbeeld van. Fractievoorzitter Tamme Spoelstra kwam samen met wethouder Gerrit Knol en Tweede Kamerlid Stieneke van der Graaf naar Zwartsluis. 

Van der Graaf, van oorsprong Sluziger, bracht vandaag een werkbezoek aan de Kop van Overijssel. Voorafgaand aan haar bezoek aan de Gereformeerde Kerk bezocht ze bedrijven in Staphorst en Steenwijk. In Zwartsluis ging de ChristenUnie in gesprek met predikanten Arjo Riemer en Arjen van der Spek over onder andere ‘kerk zijn’ in coronatijd.

Dat valt volgens GKv-predikant Riemer niet altijd mee, kerk zijn in coronatijd. Hij merkt dat zowel ambtsdragers als gemeenteleden soms last hebben van ‘coronamoeheid’. “Zelf vind ik het ook minder fijn om in de camera te kijken, je hebt liever dat er kerkgangers voor je zitten. Maar dat zit er helaas niet in”, zegt Riemer. Ook merken de predikanten dat Sluzigers die zich nu eenzaam voelen, niet snel van zich laten horen. Dat zijn volgens hen veelal de mensen die geen of weinig familie in het dorp hebben wonen.

Toch probeert de Gereformeerde Kerk ook tijdens de coronacrisis een helpende hand te bieden. Bijvoorbeeld via De Open Poort. Jan Timmerman legt uit: “Ook in Zwartsluis zijn er veel mensen die in een moeilijke situatie verkeren. Dit kan gaan om een lastige gezinssituatie, financiële problematiek, eenzaamheid of simpelweg het gevoel de touwtjes niet meer zelf in handen te hebben. De Open Poort is een vertrouwde plek waar mensen vrijblijvend naar binnen kunnen stappen voor een goed gesprek, advies en concrete hulp. De Open Poort is er voor iedereen, wat hun achtergrond of (geloofs)overtuiging ook is. Ook tijdens de coronaperiode weten mensen ons goed te vinden. Niet alleen voor directe hulp, maar ook voor bijvoorbeeld ‘gewoon’ een kop koffie met de dominee.”

Volgens Van der Graaf, nummer 6 op de CU-lijst, is het bezoek er vooral op gericht om te weten wat zoal in de regio speelt. Ze wil voorkomen dat de politiek in een ‘Haagse bubbel’ blijft hangen.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice