19 april 2024 Gebruikers online: 30
Agenda
Active creations

Drie Sluzigers ontvangen een Koninklijke onderscheiding

Geplaatst op: 26 april 2021

V.l.n.r.: Mevrouw Bosgraaf, mevrouw Dijkslag en meneer Schuite.

Burgemeester E.J. Bilder heeft ter gelegenheid van de lintjesregen Koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan acht inwoners van de gemeente Zwartewaterland. De versierselen behorend bij de benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau en Ridder in de Orde van Oranje-Nassau werden uitgereikt in kleine besloten bijeenkomsten.

Burgemeester Bilder leeft vandaag in het bijzonder mee met de familie van de heer M. Schuite uit Zwartsluis. De heer Schuite is vanwege zijn vrijwillige inzet voor talrijke instanties voorgedragen en benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Helaas is de heer Schuite op 30 maart 2021 overleden. De familie is dankbaar dat de heer Schuite voor zijn overlijden op de hoogte was van zijn Koninklijke onderscheiding.

Mevrouw R. Bosgraaf – Schapelhouman uit Zwartsluis

Vanuit haar Christelijke Levensovertuiging en het oog en oor hebben voor de medemens is mevrouw Bosgraaf een actieve vrijwilliger sinds 1985. Eind jaren ’80 is mede dankzij haar Vluchtelingenwerk Zwartsluis opgestart. Dagelijks had zij contact met de vluchtelinggezinnen om hen wegwijs te maken in de gemeente Zwartewaterland.

Binnen de Gereformeerde kerk is zij sinds 1995 een onmisbare schakel door haar uiteenlopende werkzaamheden. Belangeloos investeert zij haar tijd om de gemeenteleden te betrekken bij de kerk d.m.v. het opzetten van gespreksgroepen en groepspastoraat. Daarnaast was zij onder andere ouderling, lid van de Evangelisatiecommissie, de gemeentegroeigroep, en was Renje Bosgraaf verantwoordelijk voor de ledenadministratie.

Ruim 20 jaar is zij betrokken en van grote waarde bij Philadelphia Zwartsluis – begeleid wonen. Met hart en ziel biedt zij begeleiding aan cliënten door het doen van boodschappen, wandelen en knutselen. Naast haar overige vrijwilligerswerk voor diverse instanties bezoekt zij maandelijks ouderen en minder bedeelden. Met als doelstelling de eenzaamheid van hen te doorbreken. Door het delen van lief en leed is zij enorm betrokken en bijzonder voor hen. Ook de ouderen in Woonzorgcentrum IJsselheem kunnen op haar inzet rekenen. Als vrijwilliger helpt zij hen met de boodschappen.

Mevrouw S. Dijkslag – Schokker uit Zwartsluis

Siepie Dijkslag is een maatschappelijk betrokken vrouw. Begaan met het welzijn van jongeren en ouderen. Namens de Nationale Vereniging de Zonnebloem bezoekt zij ruim 19 jaar mensen met een beperking en organiseert diverse activiteiten. Daarnaast coördineert zij de jaarlijkse lotenverkoop. Als voorzitter heeft zij zich verdienstelijk gemaakt voor het goed functioneren van de plaatselijke Zonnebloem afdeling in Zwartsluis.

Bij OBS Aremberg was zij altijd bereid met het helpen bij sportactiviteiten en hand-en-spandiensten. Daarnaast was zij voor het onderwijzend personeel van grote waarde doordat zij contacten onderhield met kinderen uit gebroken gezinnen of gezinnen met problemen. Zij was de spil tussen hen. Door haar verantwoordelijkheidsgevoel en liefdevolle zorg vielen deze kinderen niet tussen wal en schip.

Ook heeft zij oog voor de ouderen in het dorp. Zij helpt hen wekelijks met het uitzoeken van boeken in de bibliotheek. Voor de Hartstichting en Stichting Alzheimer zet zij zich belangeloos in als collectant.

Binnen de Sportvereniging DESZ is Siepie Dijkslag sinds 2005 een graag gezien vrijwilliger. Met hart en ziel werkt zij enthousiast als trainer, leider van teams en als gastvrouw. Zij was een van de oprichters van het jaarlijkse schoolvoetbaltoernooi en organisator van diverse toernooien.

IN MEMORIAM

De heer M. Schuite uit Zwartsluis, 21-06-1945 – 30-03-2021

Voor talrijke instanties was Martin Schuite sinds 1970 een trouwe en actieve vrijwilliger.

Zijn organisatietalent kwam tot uitdrukking in de jaren ’70 en ’80 toen hij zich inzette voor de Shalomschool, de buurtvereniging, de personeelsvereniging bij Royal Buisman en bij de Woningstichting Zwartsluis. Zijn sociale bewogenheid bleek uit zijn vrijwilligerswerk voor twee woonzorgcentra, in Zwartsluis en Staphorst. Sinds 2010 begeleidde hij voor Welzijn Zwartewaterland de ouderen in het computercafé.

Ook had Martin Schuite een groot hart voor sportvereniging DESZ. Als wedstrijdsecretaris en voorzitter was  hij onafscheidelijk verbonden aan de vereniging. Als bestuurslid van de Historische Vereniging Zwartsluis werkte Martin Schuite mee aan het digitaliseren van het archief, het fotoboek ‘Zichtbaar Verleden’ en werkte hij mee aan exposities.

Vanaf de oprichting, leverde hij zijn bijdrage aan de realisatie van museum Sluuspoort. Zijn maatschappelijke betrokkenheid blijkt uit het feit dat hij lid was van de steunfractie van Gemeentebelangen. Met zijn ervaring en kennis van zaken was hij een aanwinst voor het partijbeleid.

Sinds 2009 was hij samen met zijn vrouw  als mantelzorger nauw betrokken bij de ondersteuning, begeleiding en verzorging voor hun alleenstaande buurman. De familie is dankbaar dat Martin Schuite voor zijn overlijden op de hoogte was van zijn te ontvangen Koninklijke onderscheiding.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau in de gemeente Zwartewaterland 

Mevrouw T.C. Altena – van den Berg uit Genemuiden

Mevrouw R. Bosgraaf – Schapelhouman uit Zwartsluis

De heer A. van Dijk uit Genemuiden

Mevrouw S. Dijkslag – Schokker uit Zwartsluis

De heer G. ten Klooster uit Hasselt

Mevrouw L. Poelarends – ter Meer uit Hasselt

De heer M. Schuite uit Zwartsluis, 21-06-1945 – 30-03-2021

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

De heer A. Corporaal uit Hasselt

De heer A. Riezebos uit Genemuiden

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice