30 mei 2023 Gebruikers online: 33
Agenda
Active creations

Boete voor ‘man van de krant’ (column Robert Jansema)

Geplaatst op: 13 mei 2021

Al ruim zeven jaar lang heb ik een boot. Nimmer een boete gekregen gelukkig. Helaas moest ik vanavond in de buidel tasten, de eerste kastijding als watersporter is een feit. 

Na een dagje op het water scheur ik nog even met mijn punter op het Grote Gat. Ik heb onlangs een nieuwe motor gekocht, die iets sneller gaat dan de vorige. Dikke gein natuurlijk. Plots zie ik een van de andere jongens gebaren dat ik kalm aan moet doen. Zwaaien met de handen, je kent het wel. Ik begreep niet waarom ik vaart moest minderen en zag verder geen gekke dingen om mij heen. Kortom: vol gas verder.

Enkele ogenblikken later zie ik in mijn ooghoek een blauwe speedboot naderen met oranje strepen. Hola. Misse preek. Ik voel de bui hangen. De dienders gebaren mij dat ik naar hen toe moet komen, net als enkele andere watersporters.

De boa vraagt mijn ID-kaart en deelt mee dat ik een boete kan verwachten aangezien ik te snel voer. Ik geef mijn persoonsbewijs en de wenkbrauwen van de BOA schieten de lucht in bij het lezen van mijn naam. “Jansema? Broer van D. Jansema? Man van de krant?”. Toegeeflijk knik ik in zijn richting.

Ik kijk de boa aan en het lijkt erop dat hij flink in zijn geheugen graaft. Hij vraagt naar een (mooi) verhaal dat ik eerder over zijn collega’s heb geschreven voor de Opregte Steenwijker Courant. Toen hadden ze een andere Jansema in de kraag gevat (ook op het water). De babbels van de man worden plots minder. Hij voelt de bui hangen. “Zodra de beentjes vanavond op de poef liggen, staat er vast een berichtje online over de bekeuring op de site van die Jansema”, zie ik hem denken. Afijn, dat bleek inderdaad het geval. “Ik maak nog even een foto voor bij het verhaal”, roep ik tegen de aanwezigen in de speedboot.

“Tot ziens”, zeggen de agent en de boa nadat de administratieve handelingen achter de rug zijn. “Ik hoop in een andere setting heren”, denk ik bij mezelf. Met een slakkengangetje keerde ik terug richting huis. Stiekem moest ik wel een beetje lachen. “Jansema. De man van de krant….”

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice