23 mei 2022 Gebruikers online: 31
Agenda
Active creations

Samenzang weer mogelijk volgens ‘routekaart kerken’

Geplaatst op: 2 juni 2021

Archieffoto zomer 2020 vanuit de Gereformeerde Singelkerk

Er mogen vanaf komende zondag weer meer gelovigen kerkdiensten bezoeken. Omdat het kabinet vanaf zaterdag versoepelingen doorvoert, is er volgens het CIO (Interkerkelijk Contact in Overheidszaken) ook ruimte om meer mensen in de kerken te ontvangen. Daarnaast kan er weer voorzichtig meegezongen worden met het orgel.

De versoepelingen in de kerken zijn gebaseerd op de ‘routekaart kerken‘ . Bij ‘niveau ernstig’, dat vanaf zaterdag geldt in Nederland, mogen maximaal zestig personen de kerk betreden volgens de adviezen. Dat maximum ligt nu op dertig mensen. In kerken met meer dan 300 reguliere zitplaatsen mag vanaf komend weekend vijftien procent van het aantal zitplaatsen worden gebruikt. Gebouwen met meer dan duizend vaste zitplaatsen mogen 250 bezoekers ontvangen. Kerkgangers moeten wel reserveren en krijgen een vaste zitplaats in de kerk toegewezen.

Samenzang

Er wordt door het CIO geadviseerd terughoudend om te gaan met zingen in de kerk. Dat mag voorlopig alleen op een ingetogen manier, op praatniveau, zonder extra volume en met een beperkte tijdsduur. Als het kabinet eind deze maand besluit de volgende stap in het openingsplan te zetten, dan zijn over enkele weken honderd kerkgangers welkom bij de diensten en mogen kerkkoren bestaan uit twaalf in plaats van vier personen.

In Zwartsluis worden de adviezen vanuit het CIO veelal overgenomen, zo bleek in het verleden.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice