16 juni 2021 Gebruikers online: 43
Agenda
Active creations

Geanne valt in de prijzen met werkstuk over kind-influencers

Geplaatst op: 9 juni 2021

Geanne Timmerman (r) valt in de prijzen met werkstuk over kind-influencers

Geanne Timmerman uit Zwartsluis en klasgenoot Noa Esselbrugge uit Nijeveen hebben met hun profielwerkstuk over kind-influencers de tweede prijs gewonnen in de categorie Economie & Maatschappij. Dat werd dinsdag bekendgemaakt door de president van de KNAW Ineke Sluiter tijdens de online uitreiking van de KNAW (Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen) Onderwijsprijs voor de beste vwo-profielwerkstukken van Nederland. Beide scholieren zitten op CSG Dingstede in Meppel.

Geanne en Noa schreven hun profielwerkstuk over kindinfluencers. Dit zijn kinderen onder de dertien jaar die geld verdienen op sociale media. Het fenomeen is nog vrij nieuw en staat wetenschappelijk en juridisch in de kinderschoenen. Een gedurfd besluit dus van Noa Esselbrugge en Geanne Timmerman om zich hierin te verdiepen.

Noa en Geanne benaderen het onderwerp vanuit een vergelijkend juridisch perspectief, maar kijken ook naar de verdienmodellen en naar de psychische effecten op de kinderen. Ze concluderen dat kindinfluencers wel degelijk kinderarbeid verrichten, en dat de wetgever deze kinderen in bescherming moet nemen. Een deel van de inkomsten zou bijvoorbeeld verplicht op een geblokkeerde rekening moeten worden gestort, voor later. En het kind moet al het commerciële materiaal zonder tussenkomst van ouders offline kunnen halen.

Geanne en Noa ontvangen een studiebeurs voor hun eerste collegejaar. Dit jaar werd de KNAW Onderwijsprijs voor de dertiende maal uitgereikt. De KNAW wil met deze prijs benadrukken dat inspirerend onderwijs de basis legt voor goede wetenschap. De prijs wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice