19 oktober 2021 Gebruikers online: 18
Agenda
Active creations

Een jaar onderweg (column Robert Jansema)

Geplaatst op: 12 juni 2021

Het is voor mij een jaar geleden dat ik mijn krabbel zette onder het contract ter overname van Zwartsluis Actueel. Regelmatig vragen lezers mij naar het reilen en zeilen van de website. Afgelopen dagen kon de ‘achterban’ ook vragen insturen die ik hieronder graag beantwoord.

Voordat ik deze sites had, werkte ik als algemeen verslaggever voor RTV Drenthe. Ondanks dat je weer terugschakelt van regionaal naar lokaal nieuws, ben ik hartstikke tevreden met de drie sites die ik samen met collega’s draaiende mag houden. Een vraag die ik vaak krijg: is Zwartsluis Actueel gewoon je werk? En waar verdien je het dan aan? Ja, deze site is een deel van mijn werk. Ik ben freelancer en ongeveer een kwart van mijn tijd gaat in Zwartsluis Actueel zitten. Verder heb ik nog twee Actueelsites en doe ik freelance klussen voor een agrarisch maandblad in de Noordoostpolder en RTV Oost.

Zwartsluis Actueel heeft geen betaalde artikelen in de etalage staan. Al heb ik begrip voor De Stadskoerier, de uitgever van die krant heeft (exclusief) nieuws achter een betaalmuur gezet en het ‘harde nieuws’ in een betaald weekblad opgenomen. Veel uitgevers hebben te kampen met teruglopende advertentie-inkomsten. Nieuws achter een betaalmuur zetten is daarom een logische stap, wie betaalt anders de journalist? Nu hoor ik u denken: moeten we binnenkort ook gaan betalen voor exlusieve artikelen op Zwartsluis Actueel? Nee, dat niet. Dankzij advertenties en donaties van lezers en ondernemers heeft deze site geen klagen. En dat is bovenal iets om dankbaar voor te zijn.

Daarnaast kreeg ik de vraag hoe Zwartsluis Actueel aan nieuws komt. Ongeveer de helft van de berichten wordt ingestuurd, door ons nagekeken en na beoordeling geplaatst. De andere helft komt binnen via vrije nieuwsgaring. Verder worden we regelmatig getipt. Met ‘we’ bedoel ik ook de geweldige krachten die mij wekelijks ondersteunen: de fotografen Jan van Kleef en Henk Kuik, politiek verslaggever Erik Driessen en Bas Jansen als redacteur en advertentieverkoper. En niet te vergeten: columnist Herman Slurink.

Zoals iedere journalistieke organisatie krijg je af en toe ook boze mensen op je dak. Dat heb ik afgelopen jaar ook gemerkt. Ik schroom niet om minder fraaie zaken onder de aandacht te brengen. Immers is Zwartsluis Actueel in eerste instantie een nieuwskanaal en niet zozeer een promotiesite voor het dorp. Dat de Actueelsites niet altijd een blad voor de mond nemen, komt ons af en toe ook duur te staan. Adverteerders die chanteren met het stopzetten van hun advertentie zijn gelukkig eerder uitzondering dan regel, maar helaas gebeurt het. Sterker nog, soms blijft het niet alleen bij chanteren en stoppen ze met adverteren als een artikel niet zint. Ook belletjes vanuit het politiebureau of het gemeentehuis, waarin wordt uitgesproken dat men graag bijdrages aangepast of verwijderd ziet worden, zijn mij niet onbekend. Gelukkig klagen mensen, het geeft aan dat onze berichtgeving leeft onder de inwoners van Zwartsluis en omgeving.

Een lezer vroeg mij deze week waarom we publiceren over branden en ongevallen. Sensatiezucht? Kijkcijfers? Nee. Het is naar mijn idee belangrijk dat mensen goed geïnformeerd worden. Zo kreeg ik onlangs van iemand te horen die betrokken was bij een ongeval: “Mooi dat je het op Zwartsluis Actueel zet, zo weten mensen wat er écht is gebeurd en krijgen roddels niet de vrije loop.” Verder kan een bericht over een ongeluk ook bijdragen aan verbetering van een situatie. Zodra wij bijvoorbeeld drie keer per jaar berichten over een ongeluk op dezelfde weg, kan de gemeente overgaan tot het veiliger maken van die weg. De redactie is naar mijn idee dus ook een ‘waakhond’. Echter begrijp ik ook dat niet iedereen onze aanwezigheid en berichtgeving kan waarderen in emotionele situaties. In dat soort gevallen is het belangrijk om zorgvuldig en mild te werk te gaan.

Tot slot neem ik u mee in de bereikcijfers. We hebben ongeveer 1 miljoen ‘kliks’ per jaar, verdeeld over 250.000 unieke bezoekers. Gemiddeld wordt er per dag ongeveer 2700 keer op een artikel van Zwartsluis Actueel geklikt. Het aantal lezers per dag is ook sterk afhankelijk van het nieuwsaanbod op dat moment. Zo heb je op sommige dagen 6000 lezers, terwijl dat op een ander moment blijft steken op 1000 bezoekers per dag.

Verder een woord van dank aan u als lezer, want zonder Sluzigers ook geen nieuwssite. Daarnaast zijn eerder genoemde collega’s goud waard met hun tips, verhalen en foto’s. En bovenal: Soli Deo Gloria!

Robert Jansema

Eindredacteur

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice