18 april 2024 Gebruikers online: 22
Agenda
Active creations

Natuurmonumenten maakt oude petgaten achter Weteringallee open

Geplaatst op: 16 juni 2021

Natuurmonumenten begint na de zomer met het openmaken van oude, verlande petgaten op een oppervlakte van circa 11 hectare in Zwartsluis. Op die plek groeit nu moerasbos dat verwijderd wordt. De werkzaamheden achter de Weteringallee zijn belangrijk voor het behouden van zeldzame natuur in De Wieden. “Petgaten brengen de ontwikkeling van open water naar zeldzaam trilveen op gang. Daarmee blijven het karakteristieke landschap van De Wieden en veel bijzondere dieren en planten behouden”, zegt projectleider Broer Blaauwbroek over de noodzaak van de werkzaamheden die Natuurmonumenten uitvoert in opdracht van provincie Overijssel.

Natuurmonumenten zet met de werkzaamheden eigenlijk het oude werk van de vroegere turfstekers voort. Die zorgden vroeger onbewust voor een uniek en karakteristiek landschap met veel afwisseling tussen water en land. Dit laagveenmoeras en de natuur in de Wieden bestaat bij de gratie van die afwisseling. Opengemaakte petgaten groeien langzaam weer dicht. Eerst krijg je kraggevorming, daarna achtereenvolgens trilveen, hooiland of veenmosrietland en moerasbos. Dit hele cyclische proces kent in elk stadium bijzondere en zeldzame natuur. “Daarop is ons beheer gericht. Doen we niets, dan verandert het gebied op ten duur in een groot moerasbos”, legt Blaauwbroek uit.

Beschermen planten en dieren

Het project bij de Weteringallee is onderdeel van een pakket Natura 2000-herstelmaatregelen in De Wieden. Eerder voerde Natuurmonumenten rondom Zwartsluis ook al een aantal werkzaamheden uit. Natura 2000 is een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. Belangrijk doel van het netwerk is het beschermen van bijzondere dieren en planten. Met veel zeldzame soorten gaat het slecht. De Natura 2000-herstelmaatregelen moeten daarin verandering brengen.

Oude, verlande petgaten

Het gaat in feite om het openmaken van oude, verlande petgaten die in de loop van de tijd zijn dichtgegroeid. Ze liggen onder het moerasbos. “Voor het openmaken halen we eerst de bomen weg. Uiteraard niet meer dan strikt noodzakelijk. Provincie Overijssel compenseert deze bomen met nieuw bos op andere locaties”, vertelt Blaauwbroek. Met het openmaken van de oude petgaten achter de Weteringallee start de honderdjarige cyclus opnieuw. Verspreid over De Wieden zijn alle fases uit het verlandingsproces aanwezig. Bijzondere dieren en planten profiteren daarvan.

Weinig overlast

Volgens de projectleider van Natuurmonumenten zullen bewoners van de Kraggewijk weinig hinder van de werkzaamheden ondervinden. Die vinden plaats buiten de bebouwde kom en grotendeels buiten het zichtveld van wijkbewoners. “Machines en materieel transporteren we over het water (Wetering) naar de werkplek. Die komen dus niet door de wijk. Hooguit zijn bij een bepaalde windrichting wat geluiden van de werkzaamheden hoorbaar.”

Online bijeenkomst

Natuurmonumenten informeerde direct aanwonenden en wijkbewoners in 2018 al uitvoerig over alle plannen en veel bewoners reageerden positief. Op www.natuurmonumenten.nl/projecten/petgaten-bij-zwartsluis is uitgebreide informatie te vinden. Daarnaast beantwoorden Natuurmonumenten en provincie Overijssel graag uw vragen over de werkzaamheden tijdens een digitaal spreekuur. Deze online bijeenkomsten zijn op 30 juni of 1 juli tussen 19.00 en 20.00 uur. Aanmelden kan via infobedewieden@natuurmonumenten.nl of 0527 206520. Geef bij de aanmelding even de voorkeursdatum door.

 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice