23 april 2024 Gebruikers online: 21
Agenda
Active creations

Vrijwillige boswachters gezocht voor De Wieden

Geplaatst op: 8 juli 2021

Natuurmonumenten zoekt vrijwillige boswachters. Bernadette Haverkort vertelt daarover: “Als vrijwillige boswachter bepaal je zelf hoe vaak je langskomt. Is dit voor drie maanden lang elk weekend eens maand voor een langere periode? Dat bepaal je in overleg! Wij zorgen voor een vast contactpersoon, duidelijke informatie en bieden je trainingen om je kennis actueel te houden.”

“Spreekt dit je aan? En heb jij een gastvrije houding en passie voor de natuur? Schrijf je dan nu in voor onze vrijblijvende (online) kennismakingsbijeenkomsten voor nieuwe vrijwillige boswachters voor De Wieden”, aldusHaverkort.

Natuurgebied De Wieden maakt deel uit van Nationaal Park Weerribben-Wieden, een enorm meren- en moerasgebied in de Kop van Overijssel. Bijna 11.000 hectare waterrijke natuur waar je kunt varen, wandelen en fietsen. Op de grote meren kan het soms flink spoken, maar je vindt er ook stille wateren waar de wolkenlucht glansrijk in weerspiegelt.

Bernadette Haverkort vertelt over het gebied: “Het landschap van De Wieden danken we aan onze voorouders. Zij wonnen hier vanaf de vijftiende eeuw turf, een kostbare brandstof. Het veengebied werd door de tijd heen langzaam afgegraven. Zo kreeg het water steeds meer ruimte. Er ontstonden zelfs grote meren (wieden), zoals de Belterwijde en Beulakerwijde (ook Belterwiede en Beulakerwiede genoemd).”

Na de vervening raakte De Wieden in rustiger vaarwater. Het gebied werd gebruikt voor de teelt van riet, als hooiland en weidegrond. Platte boten met vee en rieten voeren af en aan. Te natte delen werden aan de natuur overgelaten. Zo ontstond een kleurrijk landschap waar we nu van kunnen genieten. Het barst er van de vogels, er bloeit van alles, in het water spelen otters en er zijn allerlei overgangen van nat naar droog, van open naar dicht, van kleinschaligheid naar weidsheid.

Klik hier voor meer informatie of neem contact op met Bernadette Haverkort, beheerder bezoekerscentrum telefoon 0654295215 (ma t/m woensdag bereikbaar).

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice