23 september 2021 Gebruikers online: 27
Agenda
Active creations

Binnenhaven Genemuiden in trek dankzij kerk, bakker en slager

Geplaatst op: 19 juli 2021

De hond van de familie Bakker gaat iedere vaartocht mee.

Het klinkt wat vreemd, maar de kerken, de bakker en de slager zijn in Genemuiden toeristische trekpleisters. Althans, vakantiegangers in de Binnenhaven komen hier graag vanwege die facaliteiten. “Genemuiden heeft alles”, vertelt mevrouw Bakker uit Swifterbant.

De passanten worden sinds dit voorjaar verwelkomd door vrijwilligers van ’t Olde Staduus. Zij innen de liggelden, houden de toiletruimte schoon en maken toeristen wegwijs in Genemuiden. In Hasselt en Zwartsluis waren de havens al geprivatiseerd, hier is dat sinds april dus ook het geval. De gemeente Zwartewaterland heeft geen onkosten meer en de liggelden gaan naar ’t Olde Staduus: een win-winsituatie dus.

“Het weer werkte de afgelopen maanden nog niet echt mee, maar toch hebben sinds april al zeker 500 toeristen aangemeerd in de haven, vertelt Gerrit Jan Beldman. Samen met Rob Hollewijn vormt hij het havenmeestersduo van Genemuiden. “Nu de vakantie uit de startblokken is, wordt het drukker. Dinsdag lagen hier zo’n 15 boten in de haven”, weet Beldman te vertellen.

Havenmeester Gerrit Jan Beldman. (Tekst gaat verder onder de foto)

De havenmeesters maken van maandag tot en met zaterdag iedere avond een rondje door de haven. Ze houden de toiletruimte netjes en nemen een kijkje bij nieuwe passanten. Rob of Gerrit Jan verwijst de schipper dan door naar ’t Olde Staduus. Dat is de plek waar men de volgende dag het liggeld kan betalen. Afhankelijk van de lengte van het schip en het aantal opvarenden betaalt men tussen de 5,00 en 30,00 euro per nacht. Dat is inclusief stroom en toiletvoorziening. “Ze komen dan afrekenen in het winkeltje van ’t Olde Staduus. We vertellen de mensen dan direct over de activiteiten, bezienswaardigheden en winkels in Genemuiden. Daarnaast krijgt iedereen een vaargids en wat folders mee”, zegt Klasien Hoekman – Fuite.

Vanuit het hele land varen mensen naar de Tapijtstad. De vrijwilligers merken dat het ruime kerkaanbod ook veel toeristen trekt. Wie een boottocht maakt en dan graag op zondag naar een behoudende kerk gaat, komt al snel uit bij Genemuiden. “Schiedam, Katwijk, noem maar op”, zegt Klasien.

Een langdurige vakantie in Zwartewaterland zit er voor de meeste passanten overigens niet in. “Meestal blijven mensen ongeveer drie nachten, daarna vertrekken ze naar hun volgende bestemming”, zegt Beldman.

Eén van de boten die vrijdagmiddag in de binnenhaven ligt is ‘Marleen’ van de familie Bakker. “Iedere zomer gaan we vier weken Friesland in met de boot. Op de heen- en terugweg leggen we altijd even aan in Genemuiden. Je hebt hier alles: een bakker, een slager en genoeg leuke winkels. Al zeker tien jaar komen we hier in de haven. En de patat van DOS is ook heel lekker, we zitten er nog vol van”, grapt mevrouw Bakker.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice