30 juni 2022 Gebruikers online: 17
Agenda
Active creations

Sluziger dammers laten de hersens weer kraken

Geplaatst op: 14 september 2021

Tekst en foto: Rob van der Spek

De Schuivende Schijf is weer uit de startblokken. Maandagavond werd de eerste damavond van het nieuwe seizoen gehouden in clubgebouw ’t Ende.

In 1934 werden de eerste schijven bij de damvereniging De Schuivende Schijf over het bord geschoven. En in die 87 jaar van haar bestaan heeft de damvereniging veel mensen met veel plezier de grondbeginselen van de damsport bijgebracht. En in al die jaren hebben een keur van leden van DSS met het hoofd gebogen zich verdiept in de ingewikkelde problematieken die er kunnen ontstaan op de 100 velden van het dambord.

Een intrigerend spel.

“Het is ook een intrigerend spel”, vertelt wedstrijdleider Klaas Wobben in het gezellige clubhuis aan het Westeinde. “Op dit moment hebben we 20 leden die iedere maandag naar dit clubhuis komen om, dan wel regionale competitie te spelen dan wel clubcompetitie”, zegt Wobben. En inderdaad, bij binnenkomst zijn er al bijna 20 mannen aanwezig die wachten op het sein dat ze om half acht kunnen beginnen. Her en der worden nog moeilijke stellingen van voorgaande keren met elkaar doorgenomen en eenieder heeft daarvoor zo zijn eigen oplossing.

Jeugd enthousiasmeren

Het valt op dat er uitsluitend mannen aanwezig zijn. Het is dan ook een sport die hoofdzakelijk door mannen wordt beoefend. Hoewel er natuurlijk ook vrouwen zijn die achter het dambord kruipen. Er is zelfs een Nederlands kampioenschap voor dames. Klaas Wobben is van mening dat er ook veel meer jeugd aan deze sport zou moeten doen: “Het scherpt de geest en is naar mijn mening beter voor je gesteldheid dan het zitten achter een laptop of computer.”

Daartoe gaat hij af en toe, met wat andere leden van DSS, naar scholen in de regio Zwartsluis, om uitleg te geven en de jeugd te enthousiasmeren. “Want wij hopen met onze vereniging dat er toch wat jeugd gaat toestromen”. En inderdaad, het zijn deze avond hoofdzakelijk leden van middelbare leeftijd die de tafels bezetten. “Het is een puur individueel spel”, vervolgt Wobben. “Een partij duurt ongeveer anderhalf uur en gedurende die tijd ben je alleen maar met jezelf en met het spel bezig. Inzicht en doorzicht zijn daarbij de hoofdbegrippen”.

Nieuwe leden

“Nieuwe leden zijn welkom. Zij krijgen uitleg betreffende de clubregels en als het echte beginners zijn dan brengen we ze de grondregels bij. Het lijkt niet zo moeilijk, maar er komt ontzettend veel bij kijken”, zegt Klaas.

Wie geïnteresseerd is kan langskomen aan het Westeinde 25 in Zwartsluis op maandagavond. Belangstellenden worden er goed opgevangen en de club mensen is van zeer gevarieerde samenstelling. De contributie bedraagt € 90,- per jaar, maar liefhebbers kunnen eerst eens gaan kijken zonder verplichtingen.

Om tien over half acht daalde er een serene rust over het zaaltje van DSS. Er werd gesport, maar dan met de hersenen!

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice