23 september 2021 Gebruikers online: 15
Agenda
Active creations

Verkeerslessen voor jeugd van Agnieten College

Geplaatst op: 14 september 2021

Veilig van huis naar Zwartsluis is het verkeersmotto voor het Agnieten College. De leerlingen uit klas 1 moeten wennen aan de nieuwe thuis-schoolroute en maken kennis met nieuwe verkeerssituaties. De school vindt het daarom belangrijk om in de eerste periode van het schooljaar met elkaar in gesprek te gaan over de onveilige situaties onderweg en welke rol de leerlingen hier zelf in kunnen spelen. Daarom worden er per leerjaar verschillende verkeersactiviteiten georganiseerd en wordt er aandacht aan besteed tijdens de mentorlessen.  

Voor de eerstejaars kwam TeamAlert met het verkeersproject Kruispunt naar Zwartsluis. De gymzaal werd omgebouwd tot een verkeersarena met in het midden een echt kruispunt. Hier gingen de leerlingen met elkaar de discussie aan over het onderwerp verkeer. Ze gaven hun mening over het verkeer en het eigen gedrag daarin. Een deskundige jury bepaalde wie de meeste punten kreeg. In deze jury zitten juniormentoren en docenten. De juniormentoren begeleiden de eerstejaars bij verschillende activiteiten in het eerste jaar.

Er zijn verschillende redenen dat jongeren een risicogroep vormen in het verkeer. De hersenen zijn nog niet volgroeid en daardoor zijn jongeren impulsiever en overschatten ze zichzelf. Jongeren laten zich bovendien makkelijk afleiden en zijn gevoelig voor groepsdruk. Om de tweedejaars van het Agnieten College hier bewust van te maken heeft de school de hulp ingeroepen van het Nationale Verkeerslab. In een nagebouwde studio met computer-, televisieschermen en fietssimulatoren moeten scholieren gevaarlijke verkeerssituaties verbeteren, diverse vragen in sneltreinvaart beantwoorden en getoetst worden op verkeerskennis en mobiliteitsvaardigheden. Daarnaast moet men coördinatieoefeningen en behendigheidstesten verrichten, waarbij een mobieltje op de fiets in de hand een centrale rol speelt.

De leerlingen uit de derde klassen worden gewezen op de risico’s en gevaren van deelname aan het verkeer met alcohol op. Alcohol, lachgas en deelnemen aan het verkeer is een bijzonder riskante combinatie. De invloed van deze middelen in het verkeer wordt door veel jongeren onderschat. Voorkomen van ongelukken is nog altijd beter dan herstellen in het ziekenhuis. Daarnaast wordt ook aandacht besteed aan agressie en asociaal gedrag door alcoholgebruik. De leerlingen krijgen handvatten om preventief te kunnen handelen in risicovolle situaties.

De leerlingen hebben op deze manier weer een dosis extra kennis vergaard, op weg van Zwartsluis naar huis.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice