18 april 2024 Gebruikers online: 16
Agenda
Active creations

Tiende editie Kilorace in alle opzichten een groot succes

Geplaatst op: 20 september 2021

Tekst: Anja Bos

De tiende editie van de Kilorace is gewonnen door Ronald Meeuwissen, Aan het eind van twee zeildagen op het Ketelmeer kon hij zich laten huldigen als overall-winnaar van de vier klassen waarin zaterdag en zondag werd gestreden. Uit handen van organisator Marco Beenen kreeg hij de felbegeerde Kilobokaal overhandigd.

De Kilorace is inmiddels een begrip in de zeilwereld. Dat bleek afgelopen weekend uit het grote aantal deelnemers tijdens de lustrumeditie. Maar liefst 50 boten verschenen aan de start, een absoluut recordaantal. De weersomstandigheden waren zomers warm, hoewel de zeilers meer gebaat zijn bij een lekker windje. Dat bleef zaterdag beperkt tot een zwakke oostenwind, wat tegelijkertijd garant stond voor een uitdagende wedstrijd. Vooral bij de start was er meer sprake van dobberen dan van zeilen. Het passeren van de startlijn was voor een aantal schepen al een opgave. Maar de weergoden waren het deelnemersveld uiteindelijk gunstig gezind, In de, door de organisatie uitgezette, rakken kwamen alle zeiltrajecten aan bod. Dat betekende dat het de kunst was om in deze omstandigheden gebruik te maken van elk zuchtje wind. Ideale omstandigheden dan ook voor het gebruik van de spinaker.

Op zondag blies de wind met kracht 4 uit het oosten. Het te zeilen traject werd uitgebreid, omdat de schepen nu een hogere snelheid, en daardoor meer mijlen, konden afleggen. Helaas moesten enkele boten gedurende de race afhaken. Maar de resterende deelnemers maakten er een spannende wedstrijd van, die vooral voor heel veel zeilplezier zorgde.

Daarna was het de beurt aan de jury om de eindstand per klasse én van het gecombineerde klassement te berekenen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een landelijk vastgesteld systeem in de zeilsport. Voor een eerlijke bepaling van de klassering is dit nodig, omdat in een gecombineerde zeilwedstrijd als de Kilorace de deelnemende schepen verschillen in grootte, materiaal, omvang en potentiële snelheid. Daarom heeft elk schip een rating, waarbij al deze factoren tot uiting komen in het zogenaamde SW-cijfer (Snelheidsfactor Watersport). Dat betekent dus ook dat het schip dat als eerste over de finish komt lang niet altijd het winnende schip is.

Organisator Marco Beenen uit Zwartsluis reikte na een enerverende slotdag de prijzen uit. In alle klassen betekende dat voor de drie best geklasseerden dat zij met een kilo kaas huiswaarts keerden. Voor Ronald Meeuwissen, de winnaar van het eindklassement, stond de Kilobokaal klaar. Nadat deze is voorzien van zijn naam, blijft die bokaal tot de volgende Kilorace in zijn bezit.

Eindklassement per categorie:

A klasse

  1. Hetty Wessels
  2. Maurice Lagendijk
  3. Dick van Dijk

B klasse

  1. Jeroen van Ameijde
  2. Victor Besnard.
  3. Geert Stegeman

C klasse

  1. Ronald Meeuwissen
  2. Jan van Haastrecht
  3. Guus van Haaf

D  klasse

  1. Gerrit Kragt
  2. Jan de Graaf
  3. Bert Kruissink

 

 

 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice