23 mei 2022 Gebruikers online: 27
Agenda
Active creations

Frederik Weijs: ‘Zelfs in de zomer al belangstelling voor kerstkaarten’

Geplaatst op: 13 december 2021

Als je door de Kerkstraat in Zwartsluis loopt, word je als vanzelf richting Galerij Weijs getrokken. De prachtige geschilderde natuurlandschappen, waterpanorama’s, sfeerimpressies van Zwartewaterland en schepen op het water nodigen je uit om toch wel even op nummer 23 naar binnen te gaan. En als je die stap genomen hebt waan je je in een totaal andere wereld. Het is overweldigend.

Sluziger Kerstkaarten

En nu, met Kerst voor de deur, staan daar veel standaards met de mooiste kerstkaarten die je je kunt bedenken. Voorzichtig komt er een ‘Anton Pieckgevoel’ over je heen. Alhoewel het een totaal ander genre is, geven de kerstkaarten van Frederik Weijs je een echt heel bijzonder Kerstgevoel. Hoe is dat nu zo ontstaan die kerstkaarten naast de schilderijenpracht in de winkel? Frederik Weijs: “Ongeveer 20 jaar geleden deed mijn zoon een project voor een goed doel waarvoor veel geld nodig was. Het was eind van het jaar. Het idee kwam boven drijven om kerstkaarten te gaan maken en die te verkopen. Door vele steunbetuigingen en vrijwilligers kon dit project doorgang vinden. Dat pakte positief uit. Maar ja, mensen zijn gewend aan kerstkaarten met een boom, een slee, een rendier of een kerstman. Dus voordat we ‘Sluziger Kerstkaarten’ zijn gaan maken, hebben we toch wat marktverkenning gedaan. Er werden 1100 setjes verkocht. En toen werd de basis gelegd voor de huidige collectie. Die collectie is gedrukt op aquarelpapier. Veel mensen die een kaart uit de collectie ontvangen knippen de afbeelding eraf en lijsten die in.”

Ik ben een wintermens

Frederik Weijs is een echt wintermens zegt hij zelf: “Sneeuw maakt alles zo veel mooier”. Een oude vervallen schuur met sneeuw, een boerenkar met sneeuw, landschappen in magisch wit neergezet, het zijn onderwerpen die in veel van zijn creaties terug te vinden zijn. Maar ook ijsvissers en rietsnijders in een winterse setting. Inmiddels is hij landelijk bekend om zijn prachtige kerstcollecties. Hij vertelt: In de zomer komen hier mensen uit Middelburg of uit Den Helder om hun kerstkaarten al uit te zoeken.”

De verkoop van de kerstkaarten loopt al een tijdje en nu tijdens de corona periode merkt Weijs wel dat er heel veel mensen weer kerstkaarten met een persoonlijke boodschap gaan sturen. “De kerstkaarten verkoop was op sterven na dood. Maar nu is er sprake van een grote opleving. Het is ook veel leuker om een persoonlijke boodschap te krijgen, dan het geijkte ‘Fijne feestdagen’. Via de website gaat het grootste deel van de verkoop.

Weijs vind het mooi dat er zoveel mensen belangstelling hebben voor zijn unieke schilderstalent. “Ik voel mij bevoorrecht dat ik de sfeer van Zwartewaterland en wijde omstreken bij de mensen kan brengen. We wonen hier toch in een uniek gebied. Maar wellicht zit er nog iets speciaals aan te komen binnenkort. Ik ga regelmatig naar Ameland en ik heb daar enorm veel inspiratie opgedaan.”

Door: Rob van der Spek

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice