6 december 2023 Gebruikers online: 25
Agenda
Active creations

Eerste winkel in gemeente weer open: ‘Niet nog een keer overspannen raken’

Geplaatst op: 12 januari 2022

Helma Last heeft de deuren van d’Olde Stempel in Genemuiden vandaag weer wagenwijd open voor haar klanten. Ondanks het verbod is dit haar laatste poging om de winkel draaiende te houden: “Ik riskeer een boete of het intrekken van mijn vergunning. Maar inmiddels heb ik toch niets meer te verliezen”, zegt de teneergeslagen onderneemster. 

Haar winkel met cadeautjes en woonaccessoires bestaat sinds 2018. Ze begon het zaakje aan huis in de Langestraat. Dat liep goed en eind 2018 verhuisde ze naar een groter pand aan de Kaai. Vorig jaar is ze noodgewongen weer verhuisd naar de plek waar ze in 2018 begon. De kosten aan de Kaai waren door de lockdown van destijds dermate hoog dat de zaak steeds minder rendabel werd. Online verkoop kost haar meer energie en levert uiteindelijk minder op.

“Ik ben daar overspannen uitgekomen en ik merkte dat ik weer die kant op zou gaan. Gisteren heb ik dus de knoop doorgehakt en besloot ik om open te gaan. Ik was er aardig van streek van, mijn maag keerde om. Je voelt je eigenlijk een crimineel, dat is toch van de zotte? Maar ik ben blij dat ik de keuze heb gemaakt, want als je niet open mag krijg je echt een geestelijke dreun te voortduren”, zegt Helma.

Een kwartier na het openen van de deuren zijn de eerste drie klanten al de deur uit met een gevulde tas. “Laat de rest maar zitten”, zegt één van de vaste bezoeksters. “In de supermarkt sta je nog dichter op elkaar dan hier. Leg mij het verschil maar eens uit. Ik snap heel goed dat Helma open wil en voel me echt geen crimineel nu ik hier over de vloer kom. Die cijfers blijven maar stijgen terwijl we in een lockdown zitten, in hoeverre heeft die winkelsluiting dan effect”, vraagt dezelfde klant zich openlijk af.

Daar sluit Last zich bij aan: “Ik zit naast een zaak waar de hele dag pakketjes worden opgehaald die online zijn besteld. Daarnaast gaan veel mensen uit Genemuiden naar Antwerpen of Duitsland om inkopen te doen. Dat maakt mij echt moedeloos. Waarom kan dat allemaal wel en zitten we hier op slot? Ik begrijp het niet meer.”

De onderneemster is zich er van bewust dat ze tegen de stroom in roeit. Dat heeft ze naar eigen zeggen ook te horen gekregen van andere ondernemers en mensen om haar heen. Het raakt haar. Ze raakt hoger in haar stem. Helma vertelt hoe ze haar zaak alleen heeft opgebouwd en hoe ze dat nu bijna ten onder ziet gaan. Het raakt haar. “Ik heb niets meer te verliezen, geld voor een boete heb ik niet meer. Dan zal ik een crowdfundingsactie moeten opstarten”, besluit Helma.

d’Olde Stempel is van dinsdag tot en met zaterdag geopend van 10:00 tot 17:00 uur. Vanaf volgende week is Helma op woensdagmiddag gesloten.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice