16 april 2024 Gebruikers online: 21
Agenda
Active creations

Wondere (vogel)wereld’ centraal in lezing Arnold Lassche

Geplaatst op: 7 april 2022

In Museum Schoonewelle, gehuisvest in Sluuspoort,  is  tot en met 3 september de expositie ‘Geboren om te vliegen’ te bewonderen. Naar aanleiding hiervan houdt samensteller Arnold Lassche op woensdag 20 april in Sluuspoort een lezing over dit onderwerp, waarin de nadruk ligt op de wondere (vogel)wereld. Deze lezing begint om 20:00 uur, zaal open om 19:30 uur.

“Misschien was de titel ‘Geboren om vrij te zijn!’ nog wel een betere titel”, geeft Lassche als voorzet voor een ongetwijfeld boeiende avond. Want het is juist díe vrijheid van vogels om te vliegen waarheen ze willen, die één van de onderliggende aspecten is van de passie van Arnold Lassche voor vogels.

Aandacht is er voor het gevoel om te zweven op de wind, hoog in de lucht of vlak boven de woeste golven van de zee. Of om met een razendsnelle duikvlucht achter prooi aanjagen. Broeden tijdens een korte zomerperiode op de weidse hoogvlaktes en toendra’s in Scandinavië en Siberië komt aan de orde evenals het gegeven dat tal van vogels en om te overleven duizenden kilometers zuidwaarts vliegen in het najaar. “Sommige vogels als de Rosse grutto en de Noordse stern zijn ware kampioenen in het vliegen van duizenden kilometers”, geeft Lassche alvast een indruk van de  inhoud van zijn lezing. “Grotere vogels zoals gieren, buizerds, wespendieven, wouwen en ooievaars moeten het hebben van de opstijgende warme lucht om al schroevend hoogte te winnen en daarna kilometers ver af te zeilen. De meesten op weg naar het warme zuiden….”

Lichaamsbouw, dus gewicht en vorm van de vleugels, stellen vogels in staat om jaarlijks deze kunststukjes te herhalen. Het heeft jaren geduurd voordat de intelligente mens het vliegen onder de knie had. Wat was de rol van de vogels in deze ontwikkeling? Ook bij dit aspect van vliegen staat  Lassche deze avond stil.

Voor meer informatie: www.sluuspoort.nl

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice