25 april 2024 Gebruikers online: 18
Agenda
Active creations

Lintje voor Atze ten Klooster, Jannie Mooiweer en Marinus Schoonewelle

Geplaatst op: 26 april 2022

Burgemeester E.J. Bilder heeft ter gelegenheid van de Lintjesregen Koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan negen inwoners van de gemeente Zwartewaterland. De versierselen behorend bij de benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau en Ridder werden uitgereikt in een bijeenkomst om 09.15 uur en een bijeenkomst om 11.00 uur. 

De heer A. (Atze) ten Klooster,

68 jaar uit Zwartsluis – Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Ruim 38 jaar is Atze ten Klooster onlosmakelijk verbonden met Voetbalvereniging DESZ in Zwartsluis. Met zijn optimisme is hij een graag geziene vrijwilliger. Als trainer van de jeugd, beheerder van de gebouwen, bestuurslid en overige taken die hij verricht voor DESZ draagt hij plezier in de sport uit. De pupillen die hij traint behandelt hij alsof het zijn eigen kinderen zijn.

Als bestuurslid heeft hij zich intensief ingezet om de vervanging van de kunstgrasvelden te realiseren. Zijn technische achtergrond als buitendienstmedewerker bij de gemeente Zwartewaterland kwam hierbij goed van pas. De controle van de terreinen doet hij nauwgezet en op een plezierige wijze wordt de klusploeg wekelijks door hem aangestuurd. Daarnaast is hij medeorganisator van jeugdtoernooien, bedrijfstoernooien en de nieuwjaarsloop.

Ook kon het bestuur van de tweejaarlijkse Nationale Sleepbootdagen op zijn inzet rekenen. Tot aan zijn pensionering in 2016 verrichtte hij allerlei hand- en spandiensten tijdens het evenement. Nooit werd er tevergeefs een beroep op hem gedaan.

De ouderen in Zwartsluis draagt Atze ook een warm hart toe. Als vrijwilliger in Woonzorgcentrum De Schans verzorgt hij jaarlijks de kerstversieringen en is hij betrokken bij activiteiten zoals het organiseren van wandelactiviteiten.

Atze ten Klooster oogst bewondering, respect en lof over de wijze waarop hij in het leven staat. Ondanks het feit dat hij 24 uur per dag mantelzorger is voor zijn vrouw betekent hij veel voor de Zwartsluizer gemeenschap.

Mevrouw J. (Jannie) Mooiweer Bosman

68 jaar, uit Zwartsluis, Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Als enthousiaste, actieve en toegewijde vrijwilligster is Jannie Mooiweer-Bosman bij verschillende organisaties betrokken in de gemeenschap van Zwartsluis. Zowel bestuurlijk als maatschappelijk draagt zij haar steentje bij aan het welzijn van haar medemens. Haar trouw kenmerkt zich in de tien jaar durende mantelzorg voor een plaatsgenoot en haar 34 jaar durende inzet voor de bewoners van Woonzorgcentrum de Schans. Zij heeft sinds de oprichting van het activiteitenteam bijgedragen aan de organisatie van activiteiten voor de bewoners. Janny Mooiweer-Bosman schenkt koffie tijdens de koffieochtenden, biedt ondersteuning bij de ontspanningsavonden en de kerkdiensten op vrijdagavond.

Voor de Hervormde gemeente in Zwartsluis heeft zij diverse ambten vervuld, zij was ouderling scriba, wijkouderling en vertegenwoordigde de gemeente in de classis Kampen. Ook heeft zij een aantal jaren deel uitgemaakt van de commissie die seniorenmiddagen organiseerden.

Ruim 35 jaar brengt zij wekelijks bezoeken aan gemeenteleden namens de Hervormde Vrouwen Dienst. Naast de genoemde verdiensten is zij collectant voor meerdere instanties en ondersteunt zij een cliënt van Frion.

Tijdens haar 36 durende lidmaatschap van het Hervormd Kerkkoor was Jannie Mooiweer-Bosman zes jaar voorzitter, medeoprichter van het kinderkoor “De Rietzangertjes” en de drijvende kracht van een cd-opname in de Grote Kerk in Hasselt.

Van 2005-2012 heeft Jannie Mooiweer-Bosman haar rol als gastvrouw bij Museum Schoonewelle op een professionele en plezierige wijze uitgeoefend. Gemotiveerd als zij is, kan een ieder een beroep op haar doen. Met oog voor haar naaste en prettig in de omgang Jannie Mooiweer-Bosman voor voorbeeld voor anderen.

De heer M.J. (Marinus) Schoonewelle

65 jaar, uit Zwartsluis, Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Een muziekman in hart en nieren, dat kenmerkt Marinus Schoonewelle. Met zijn aanstekelijke enthousiasme levert hij sinds 1978 een belangrijke bijdrage aan diverse muziekverenigingen. Zijn tomeloze inzet is bijzonder te noemen. Marinus Schoonewelle heeft de gave om met zijn warme en expressieve persoonlijkheid tijdens de repetities een ontspannen en vrolijke sfeer neer te zetten. Hij was 45 jaar lid van Muziekvereniging Voorwaarts in Zwartsluis. Hij heeft zich ingezet als voorzitter, instructeur van het tamboer- en lyrakorps en als tambour-maître.

Voor het Schipperskoor de Kolksluuszangers is Marinus Schoonewelle hét fundament. Samen met twee zangvrienden heeft hij het koor in 2000 opgericht. Tot op heden is Marinus dirigent en weet hij het koor te enthousiasmeren. Ook de Chr. Muziekverenigingen in Sint Jansklooster en Belt-Schutsloot mogen op zijn muzikale talent rekenen. Naast het dirigeren houdt hij zich bezig met de presentatie van het korps. Met zijn oog voor detail en door zijn expressieve persoonlijkheid weet hij de leden op een positieve wijze te motiveren zodat de optredens vlekkeloos verlopen.

Sinds 1981 maakt de heer Schoonewelle zich verdienstelijk als betrokken vrijwilliger bij de Hervormde gemeente Zwartsluis. Hij is actief geweest als jeugdwerkleider, diaken, lid van de Evangelisatie Commissie en tot op heden als koster, beheerder van het Trefpunt en kerkrentmeester.

Bij de bewoners van woonzorgcentrum de Schans staat Marinus bekend als de trouwe en sociale vrijwilliger. Met zijn vrolijke aanwezigheid maakt hij het verschil.

Marinus Schoonewelle heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het maatschappelijk en culturele leven in Zwartsluis.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau:

De heer A. ten Klooster uit Zwartsluis

De heer H. Leusink uit Genemuiden

Mevrouw J. Mooiweer – Bosman uit Zwartsluis

De heer H.J. Neijenhuis uit Hasselt

Mevrouw A.A. Neijenhuis – Duursma uit Hasselt

De heer M.J. Schoonewelle uit Zwartsluis

De heer J. Visscher uit Genemuiden

De heer W. Zwitser uit Hasselt

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau:

De heer H. Jansen uit Hasselt

Fotograaf Jan van Kleef maakte de volgende fotoserie.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice