23 mei 2022 Gebruikers online: 36
Agenda
Active creations

Wie herstelt oude gemeentehuis weer in volle glorie?

Geplaatst op: 9 mei 2022

Het oude gemeentehuis van Zwartsluis staat weer te koop. Wie 450.000 euro op tafel legt, zou zomaar eens de koper kunnen worden. Daarna kan het klussen beginnen. 

Er is de afgelopen jaren veel te doen geweest om het pand, waar tussen 1894 en 2001 de toenmalige gemeente Zwartsluis werd bestierd. Nadat grandcafé De Burgemeester in 2018 het gasfornuis dichtdraaide, werd het stil in het pand aan de Kerkstraat. De pandeigenaar zou ‘De Burgemeester’ voortzetten, maar dat gebeurde niet. Hij overleed in 2019 waarna zijn nabestaanden van de vastgoedmagnaat het oude gemeentehuis van Zwartsluis lieten veilen.

Het pand is echter nooit onder de hamer gekomen omdat het voor de veiling al werd verkocht aan Dana Bosman, voorheen huurster van de afgebrande Blauwe Hand. Er vestigde zich een sushitent die enkele maanden later alweer verhuisde naar De Blauwe Hand. Vervolgens had de eigenaresse een plan voor een bed en breakfast bij de gemeente neergelegd. Daarom werd de binnenkant van het pand vorig jaar jaar al deels gestript. Door dat plan ging echter een streep.

Vorig jaar klopte een Sluziger ondernemer aan bij Bosman. Hij had wel belang om zijn winkel voort te zetten in het oude raadhuis. Ook hij moest 450.000 euro op tafel leggen. Dat ging niet door: de prijs was te hoog en de conditie van het pand te slecht voor dat geld.

Nu zet Bosman het pand dus opnieuw in de verkoop. Bronnen melden aan Zwartsluis Actueel dat er al meerdere Sluzigers hun interesse tonen in het gebouw. Een bekende ondernemer uit het dorp is daarnaast op de koffie geweest bij burgemeester Eddy Bilder met de vraag of de gemeente bereid is om het pand terug te kopen voor Zwartsluis.

De koper neemt voor 450.000 euro overigens enkel de begane grond en de trouwzaal op de eerste verdieping over. De overige appartementen zijn in handen van een andere vastgoedbaas.

Eén ding is zeker: Zwartsluis zit te wachten op een koper die bereid is om het gemeentelijke monument weer in volle glorie te herstellen en leven in de brouwerij te blazen. Kortom: wie weet de rotte appel om te toveren tot de parel die het eens is geweest?

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice