23 mei 2022 Gebruikers online: 29
Agenda
Active creations

Zwartsluis klaar voor een druk toeristisch seizoen

Geplaatst op: 13 mei 2022

Met het hijsen van een Blauwe Vlag bij de haven van Stichting Recreatiecentrum Zwartewater en Jachthaven De Kranerweerd trapte Zwartsluis vrijdag het toeristisch seizoen af. Bedrijven en organisaties in de recreatieve sector verwachten topmaanden. “En dat is goed voor het hele dorp. Waterrecreatie is ook belangrijk voor de bedrijven, winkels, horeca en de hele bevolking”, zegt de afscheidnemende wethouder Gerrit Knol, die graag bij de seizoenstart aanwezig wilde zijn omdat hij de afgelopen jaren nauw bij de watersportsector in Zwartsluis betrokken was.  

Twee jachthavens in Zwartsluis mogen al jarenlang de Blauwe Vlag laten wapperen. En dat is best bijzonder, want in Overijssel zijn slechts vier havens met deze internationalemilieuonderscheiding voor jachthavens en stranden. Een speciale commissie beoordeelt of die voldoen aan strenge eisen op het gebied van bijvoorbeeld milieu, veiligheid, waterkwaliteit en afvalsortering. Ook dit jaar keken de commissieleden weer goedkeurend naar de havens van Zwartsluis.

Volop investeringen

Volgens Knol passen de twee blauwe vlaggen goed in het algemene beeld van Zwartsluis. Veel bedrijven en organisaties investeerden samen met de gemeente volop in de recreatieve voorzieningen van het dorp. De wethouder wijst op de verbeterde faciliteiten in de havens, de nieuwe aanlegsteiger midden in het dorp en de nieuwe arrangementen van Sluuspoort die in de maak zijn. Mede daardoor is Zwartsluis in trek bij bezoekers. Beide havens liggen bijvoorbeeld vol. “We hebben ingezet op recreatie en toerisme in Zwartsluis en dat heeft resultaat opgeleverd. Het nieuwe college heeft uitgesproken daarmee vol door te gaan”, zegt Knol.

Gastvrijheid in Zwartsluis

Met de goede faciliteiten is het succesverhaal van Zwartsluis nog niet compleet, vindt voorzitter Martin Boers van de Stichting Recreatiecentrum Zwartewater. Hij benoemt ook de gastvrijheid. “Een mooi voorbeeld is het rondvaartbootje Sluuspoort 1waarmee gasten Zwartsluis vanaf het water zien. Zelfs echte Sluzigers zijn verrast wat ze dan allemaal te zien krijgen. Ook helpt het bootje havengasten bij het boodschappen doen. Het rondvaartbootje brengt ze met de volle tassen terug van het centrum naar Jachthaven De Kranerweerd. Ook daarmee onderscheidt Zwartsluis zich.”

Compleet aanbod

Toeristen profiteren ook van de goede samenwerking en de vele faciliteiten en activiteiten in Zwartsluis, zegt Boers. Het aanbod is buitengewoon compleet. “Onze gasten in de jachthavens bezoeken graag multifunctioneel centrum Sluuspoort met daarin cultuurhistorisch centrum Schoonewelle. Sluuspoort is het perfecte startpunt voor het ontdekken van Zwartsluis. Ook shoppen onze gasten volop in de winkels van Zwartsluis en sluiten ze de dag af in onze horeca. Veel gasten lunchen of dineren bijvoorbeeld bij onze buurman Hotel Zwartewater. Samen met aldie partijen investeren we volop in het aanbod van Zwartsluis.

Symbolische aftrap

Daarom waren meerdere partijen uit de recreatieve sector aanwezig bij het hijsen van de blauwe vlaggen als symbolische aftrap van het toeristenseizoen. De aanwezigen ontmoetten elkaar bij Stichting Recreatiecentrum Zwartsluis. Nadat ze daar de Blauwe Vlag lieten wapperen vertrok het gezelschap op de Sluuspoort 1 naar Jachthaven De Kranerweerd voor het hijsen van de tweede Blauwe Vlag. Ook deze jachthaven investeert voortdurend in verdere verbeteringen. Recent zijn de sanitaire voorzieningen bijvoorbeeld vernieuwd.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice