29 maart 2024 Gebruikers online: 30
Agenda
Active creations

Johan 25 jaar in dienst bij Koos Slurink Watersport

Geplaatst op: 10 juni 2022

Vandaag wordt bij Koos Slurink Watersport en Belettering het 25 jarig jubileum van Johan gevierd. De vlag gaat uit en de klanten kunnen hem hiermee dit hele weekend feliciteren en profiteren van 25% korting op alle watersportgerelateerde merkkleding zoals Hublot, Helly Hansen, Roosenstein en Kjelvik.

Herman Slurink blikt middels onderstaand verslag terug op deze 25 bewogen jaren.

Hoe lang werk jij hier nu eigenlijk?

Soms zijn er van die wonderlijke ingevingen die als uit het niets opkomen. Zo stond ik met Johan vanuit de winkel naar de enorme mensenmenigte te kijken die in een onophoudelijke sliert langs de sleepboten trok. “Goh, de hoeveelste sleepbootdagen zijn dit en telkens komen al die mensen er weer op af….toch wel bijzonder…. Maar euh..,  hoe lang ben jij nu eigenlijk al in de zaak?” Het nuchtere antwoord was: “Begin dit jaar 25 jaar”. Het kwam er uit als een terloopse mededeling en met een blik van een koe die een trein voorbij ziet rijden. Ik keek hem verwonderd aan maar zag nog geen tranen vanwege het feit dat dit als een volkomen verrassing klonk. Toen daarop de volzin “Hoezo?” volgde schoot er van alles door mijn hoofd maar smoesde ik mij er met een soortgelijke volzin netjes uit: “Goh”.

Als levend fossiel bij Koos Slurink Watersport ben ik wel gewend geraakt aan de mate van mededeelzaamheid van Johan. Gaandeweg heb ik geleerd lichaamshouding en oogopslag, iets wat lang niet door iedereen goed wordt ‘gelezen’, te vertalen in woorden. Ik had dus genoeg gehoord; jubilaris ben je het hele jaar, dus voldoende gelegenheid alsnog een feestje te regelen en dat is vandaag.

Het liefst zou Johan alle aandacht ontlopen en dat is nu juist de reden om hem eens achter uit de winkel te trekken en hem in het zonnetje te zetten. Stille wateren hebben diepe gronden en gronden zijn er om ontgonnen te worden.

Johans avontuur in het familiebedrijf van zijn vader Koos en ooit begonnen door zijn overgrootvader Koos, begon op 1 januari 1997. Drie dagen later werd de vijftiende Elfstedentocht gereden en werd bekend dat Monika Lewinsky zich had ‘verstopt” onder het bureau van Bill Clinton. Ook kwam er in dat jaar een eind aan de rage van Flippo’s en werd in augustus de wereld opgeschrikt door het trieste einde van prinses Diana. Kortom, het was een veelbewogen jaar.

Door de verhuizing van de Handelskade naar de Stationsweg in 1996  verdubbelde de omzet zodat uitbreiding van personeel noodzakelijk was. Johan was destijds werkzaam bij de fotozaak annex postkantoor Frans Nooren in Staphorst en had dus de nodige ervaring met winkelwerk. In hoeverre er van enige ambitie of van een visioen sprake was om de zaak van zijn vader over te nemen weet ik niet, maar hij pakte de kans voor een fulltime baan in de winkel met twee handen aan.

Misschien was het ook een speling van het lot en was hij middels zijn doopnaam Herman Johan voorbestemd eens samen te werken met Hermanus Johannes…..ten diepste blijft dit een raadsel waarvan het antwoord zich ergens tussen de sterren bevindt.

Gedurende de jaren waren de taken goed verdeeld. Terwijl Koos zich steeds meer terug trok runde Herman vnl. de winkel. Johan hield zich bezig met de kledingafdeling, de belettering en administratie en zijn zwager Robert was verantwoordelijk voor de tuigerij. Na allerlei ups en downs, zowel door invloeden van buitenaf, zoals de periode na de bankencrisis en de opkomst van veelal goedkopere webshops via internet, maar ook door interne spanningen koos Robert er voor om zelfstandig verder te gaan met de tuigerij.

Johans broer Peter sprong tijdens deze spannende periode voor enkele jaren in het gat dat was ontstaan. Links en rechts zag je bekende watersportzaken verdwijnen en ook Johan heeft voor de moeilijke keus gestaan om al dan niet door te gaan. Het toekomstperspectief zag er in die periode, en dat gold voor veel fysieke winkelbedrijven, niet al te best uit.

Peter koos uiteindelijk voor een vaste betrekking elders en de laatste drie jaar vormen Johan en ondergetekende een prima team dat de zaak zowaar weer ziet opbloeien. Door de coronacrisis (her)ontdekten velen de lol van de watersport in het algemeen en de sup in het bijzonder. Na jarenlange omzetdaling steeg deze weer gestaag zodat extra hulp voor de zomermaanden weer nodig is. De vorige twee seizoenen was dit Riekelt en voor dit seizoen zijn we overgeleverd aan Alrick die zo rap van leren en doen is dat hij al afrekent voordat er iets gekocht is. Dus weest gewaarschuwd.

Werken in de toeristische sector heeft een meerwaarde en soms is de winkel net een kroeg. Vaste klanten worden beschouwd als stamgasten, er wordt gekletst, gelachen en soms pinkt er een traan.

Om ook de niet watersportende Sluziger wat meer naar de winkel te lokken leek het Johan een goed idee om naast de stomerij- ook pakketservice-adres te worden voor Homer, GLS en UPS en zo wordt het steeds drukker en gezelliger en zijn we nog net geen DA Kiers. Het duurt vast niet lang meer of Jannie uut ‘de Belt’  komt bij ons solliciteren.

Johan is nu samen met zijn ouders mede-eigenaar van het inmiddels 112 jaar oude familiebedrijf dat letterlijk een begrip is in Zwartsluis en verre omstreken. Een bedrijf dat telkens weer heeft weten te overleven en menigmaal een reddingsboei  toegeworpen kreeg en vastgreep om te overleven.

Tot slot moet nog worden vermeld dat deze stille bescheiden vijftiger zich al vele jaren lang intensief inzet voor de plaatselijke gemeenschap. Hij is al ruim 16 jaar bestuurslid van de Handelsvereniging, was bijna zijn leven lang actief als lid en vrijwilliger bij Desz en is nu nog betrokken bij de organisatie van diverse sportevenementen zoals bijv. de Zwartewaterlandloop die vrijdag 24 juni weer wordt gelopen.

Wat ook vermeldenswaardig is dat hij nog nooit een peuk gerookt heeft en geen druppel alcohol gedronken, maar daarentegen tonnen engelse drop wegsnoept. Een ruwe schatting vanuit eigen waarneming gedurende 25 jaar levert ruim 6000 zakken op. Zijn humor is ondoorgrondelijk en bij vlagen niet te verteren net als zijn zwijgzaamheid. De lunch bestaat uit zes boterloze krentenbollen en hij prijst zich gelukkig in een huishouden met zijn vrouw Annelies en drie beeldschone dochters die hem als engelen omringen.

De meeste tijd brengt hij echter met ondergetekende door en bij deze wil ik hem dan ook van harte feliciteren met dit 25 jarig jubileum en hem bedanken voor zijn doorzettingsvermogen en moed om het oeroude familiebedrijf en daarmee ook mij draaiende te houden zodat hiermee voor mij de hoop blijft leven om de vijftig jaar vol te maken. Laten we er de mooiste tijd van maken indien ons dit wordt gegeven en voor wat de verdere toekomst betreft: Wie dan leeft, wie dan zorgt.

Herman Slurink.

Met dank aan mijn nicht Marian Overmars die foto en de raamposters in elkaar heeft geknutseld.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice