19 april 2024 Gebruikers online: 20
Agenda
Active creations

Vele donaties en ingebrachte spullen goed terechtgekomen

Geplaatst op: 17 juni 2022

De vrijwilligers die vanuit Zwartsluis de afgelopen maanden hulptransporten hebben opgezet, zijn tevreden over het verloop en dankbaar voor de vele steun. Dat laten Willem Bonsink en Jan Timmerman, mede-initiatiefnemers van de acties, weten. 

“De Gereformeerde Kerk, stichting ‘Werk in uitvoering’ en de stichting Dorotty Oekraïne hebben sinds het uitbreken van de oorlog drie vrachtwagens vol hulpgoederen vanuit Zwartsluis naar het grensgebied van Hongarije met Oekraïne gebracht. Deze drie organisaties trekken daarin samen op en hebben samen tienduizenden euro’s ingezameld. Onder meer met de plantenverkoop die dit voorjaar huis-aan-huis werd gehouden”, vertelt Bonsink.

De vrachtwagens zaten vol met kleding, voedsel en verzorgingsproducten. “We hebben veel gekregen maar daarnaast hebben we van het geld pallets vol houdbaar voedsel kunnen kopen. Verder is het geld gebruikt voor het bekostigen van transporten, zowel naar Hongarije maar ook van Hongarije naar Oekraïne”, legt Timmerman uit.

De acties lopen nog steeds door. “Nu kopen we voedsel in Hongarije. Je merkt dat de grote voorraad in Nederland op den duur begon in te slinken. Daarnaast bespaar je op transportkosten”, vertelt Willem. Toch merken ze dat langzamerhand het einde van de pot in zicht komt. “Daarom houden we via de kerk eind september een actie. Alle leden krijgen van ons 2,00 euro die ze kunnen omzetten in een hoger bedrag. Zo hopen we in oktober de financiën weer te hebben aangevuld om ons werk te kunnen voortzetten”, legt Jan uit.

Mocht de oorlog tegen die tijd zijn beëindigd, wat de vrijwilligers vanzelfsprekend van harte hopen, gaat de actie alsnog door. “Stichting Dorotty Oekraïne was voor de oorlog ook al druk bezig met hulpverlening in Oekraïne. Die kostenpost loopt ook gewoon door. Via die actie hopen we samen dus ook geld te krijgen, zodat er een wintervoorraad aan voedsel kan worden aangelegd voor vluchtelingen en oorlogsslachtoffers”, besluit Jan. Tot slot benadrukt hij nog dat de hulptroepen opzoek zijn naar een oude ambulance om mensen aldaar te ondersteunen. “Wie weet heeft iemand nog tips”, zo zegt Timmerman.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice