19 maart 2024 Gebruikers online: 34
Agenda
Active creations

Onderzoek: Zwartewaterlanders zijn werklustig

Geplaatst op: 29 september 2022

Binnen Overijssel blijken Zwartewaterlanders -samen met Staphorster- de meest werklustige inwoners te zijn. Dat komt uit onderzoek van CVster.nl op basis van data van het Centraal Bureau voor de Statistiek en Eurostat. Van alle inwoners tussen de 15 en 75 jaar is namelijk driekwart werkzaam.

De gemeenten Rijssen-Holten, Tubbergen en Dalfsen volgen met iets lagere percentages werkzame inwoners.| In Enschede ligt de arbeidsparticipatie het laagst: hier werkt slechts 66,3% van de beroepsbevolking.

De arbeidsparticipatie op de Overijsselse arbeidsmarkt verschilt sterk per geslacht. Van de mannelijke bevolking werkt driekwart (75,5%), terwijl het bij vrouwen om een veel kleiner deel gaat (67,2%). Gemeenten waar vrouwen het vaakst een baan hebben zijn Tubbergen (72%), Staphorst (71,6%) en Zwartewaterland (71,5%).

Voor dit onderzoek zijn verschillende datasets gebruikt van zowel CBS als Eurostat, de Europese evenknie van het CBS. Conclusies over arbeidsparticipatie zijn getrokken aan de hand van de netto arbeidsparticipatie zoals CBS deze hanteert en ‘employment rate’ bij Eurostat. Alle cijfers over het eerste kwartaal van 2022 en Europese landen zijn afkomstig van Eurostat, terwijl de regionale vergelijkingen binnen Nederland gebaseerd zijn op CBS-data.

Gepubliceerd door Bas Jansen
Aquaservice