20 april 2024 Gebruikers online: 19
Agenda
Active creations

Beltigers schenken 2300 euro aan Henk en Henny tijdens afscheid

Geplaatst op: 30 september 2022

Foto: Jan van Kleef

Belt Schutsloot is vanaf dit weekend Belt Schutsloot niet meer. Zaterdagmiddag sluit namelijk de enig overgebleven winkel van het dorp: supermarkt Korthoef. Henk en Henny sluiten daarmee 30 jaar ondernemerschap af. Beltigers hielden vrijdagavond een receptie voor hun geliefde Henk en Henny. Klap op de vuurpijl was de cheque van ruim 2300 euro die was opgehaald dankzij een rondje met de pet over het dorp.

Het waren de ouders van Henny die de winkel in 1958 hebben opgericht. Ze waren daarmee niet de enige zaak. “De Belt telde toen nog 13 kleine winkeliers”, vertelt Hennie, die 44 jaar het gezicht van de plaatselijke Attent is geweest. Toen zij de ware liefde aan de haak sloeg, heeft ze samen met hem de winkel voortgezet. Voor Henk Korthoef geen onbekend terrein, hij zat op de SRV-wagen in Sint Jansklooster voordat hij de voormalige Vivo van zijn schoonouders overnam.

Toch zijn de Korthoefjes al jarenlang de enige winkel in het dorp. “Toen in 1999 de bakker zijn deuren sloot, hebben we in 2000 een stuk bij de winkel aangebouwd om ook broodjes te gaan bakken”, vertellen Henk en Henny terwijl ze vrijdagmiddag in een halflege winkel staan. Af en toe komt er nog een klant langs voor een laatste boodschap. Zij raken natuurlijk niet uitgepraat over de sluiting van de winkel. “De laatste keer”, zegt Steven Karel Lok als hij een pakje shag op de verouderde toonbank legt. “Ja, de Belt zal wel minder gaan roken nu we dicht gaan”, zegt Henny lachend. “Daar zeg je wat. Goede reden om weer eens van het roken af te stappen”, grapt Lok.

Boodschappen buiten de Belt

In al die jaren dat ze de supermarkt draaien, is er veel veranderd. “Vroeger konden we van ieder huis in het dorp de bewoners wel opnoemen. Dat is niet meer zo. Het koopgedrag wordt ook anders. Dertig jaar geleden hadden de meeste vrouwen zelf geen auto. Ze kwamen alle boodschappen bij ons doen. De jongere generatie werkt vooral buiten het dorp en haalt na werktijd elders boodschappen. Je kan dus niet meer concurreren met grote supermarkten. Dat is jammer, maar begrijpelijk. We hebben het trouwens altijd heel belangrijk gevonden om mensen niet schuin aan te kijken als ze geen boodschappen meer bij ons deden”, vertellen de Beltigers.

Altijd hebben ze de winkel samen draaiende gehouden. “Met behulp van scholieren. Zij hebben hier enorm hard gewerkt. Vooral in de zomer maakten we overuren dankzij het toerisme. Gelukkig waren er altijd wel dorpsbewoners die een stapel pannenkoeken brachten als we enorme drukke dagen beleefden”, zegt Henk. Zoon Guus had weinig op met de zaak, maar dat nemen zijn ouders hem niet kwalijk. “Ieder zijn ding”.

Energieprijzen zijn de druppel

Het besluit om te stoppen is eenvoudig genomen. “We hebben het met onze zoon besproken en eigenlijk waren we het er binnen vijf minuten wel over eens. Hij begreep al niet waarom we in de zomermaanden weken van honderd uur maakten”, lachen Henny en Henk. Toch doen de huidige tijden hun de das om. De klandizie wordt minder en de energieprijzen vormden de spreekwoordelijke druppel. “De afgelopen jaren hebben we al per jaar bekeken of het rendabel genoeg was. Helaas is dat niet meer het geval. We hebben eerst ons personeel ingelicht, daarna direct de familie en vervolgens de rest van het dorp. Iedereen kreeg een papiertje door de bus”, vertelt Korthoef.

De voorraad van het supermarktje is inmiddels aardig ingekrompen. “Plus Giethoorn neemt de rest van de artikelen over”, zegt Henk over de overgebleven voorraad. Buiten klinkt ondertussen geschreeuw. Het zijn alle kinderen van de naastgelegen basisschool. Zij komen ‘hun’ Henk en Henny bedanken voor 30 jaar samenwerking. Een zelfgeschreven lied en geknutselde zonnebloemen vormen het charmeoffensief dat de lokale jeugd vrijdagmiddag brengt.

Enkele uren daarna worden ze opgewacht bij het dorpshuis. Daar wordt het echtpaar door enkele honderden Beltigers bedankt voor jaren trouwe dienst. Gert Stam en Gert Weijs bieden namens Plaatselijk Belang en de Christelijke Oranjevereniging een cheque ter waarde van 2337,50 euro aan. Vrij te besteden en bij elkaar geharkt door de dorpsbewoners als blijk van waardering voor decennia klantvriendelijkheid.

Overweldigd door de verrassing doen Henk en Henny hun toekomstplannen uit de doeken: “We gaan eerst twee weken geniet van vakantie op Vlieland. Pas daarna gaan we de winkel leeghalen. We houden het pand aan, maar een nieuwe bestemming staat nog niet vast. Henny gaat aan de slag bij de Sligro en ik blijf keten en corsogroepen bevoorraden van bier en dranken”, besluit Henk. Maar zoals een trouwe klant zegt: “de Attent is verleden tijd. Maar dat geldt natuurlijk niet voor de twee vaste gezichten van de winkel.”

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice