23 april 2024 Gebruikers online: 23
Agenda
Active creations

Hoe rolstoelvriendelijk is Zwartsluis? Wethouders ervaren de praktijk

Geplaatst op: 4 oktober 2022

Wethouders Maarten Slingerland en Jan van der Poel legden maandag in Zwartsluis een ervaringsparcours af met rolstoelen. Ondertussen inventariseerde een medewerker van de gemeente obstakels. Hiervoor wordt later een plan van aanpak gemaakt om de openbare ruimte beter toegankelijk te maken voor mensen met een beperking.

De actie vond plaats op de eerste dag van de Week van de Toegankelijkheid. De route ging van de Schans naar het centrum. Onderweg kwamen de wethouders verschillende obstakels tegen. “Het is echt verhelderend om zelf te ervaren hoe het is om je buiten met een rolstoel te begeven”, zegt Maarten Slingerland. “Kleine dingen kunnen al een obstakel zijn. En obstakels kunnen een belemmering zijn en ertoe leiden dat mensen zich onzeker voelen en thuis blijven.”

Positieve Gezondheid

“Dat is juist wat we niet willen”, vult wethouder Jan van der Poel aan. “De gemeente streeft naar Positieve Gezondheid voor alle inwoners. Dat betekent ook dat iedereen naar vermogen moet kunnen meedoen aan onze samenleving. En dat betekent weer dat we letterlijk en figuurlijk drempels willen wegnemen. Dit ervaringsparcours maakt dit nog maar eens duidelijk.”

“Het maakt ons ook nog meer bewust hoe belangrijk het is om structureel het gesprek te blijven voeren met verschillende groepen inwoners. En hoe belangrijk het is om hen tijdig te betrekken bij nieuwe gemeentelijke plannen”, gaat Slingerland verder. “Niet alleen bij plannen voor verkeer en openbare ruimte, maar ook op andere terreinen.”

Gewoon Welkom

Zwartewaterland toegankelijk houden is niet alleen een verantwoordelijkheid van de gemeente, maar van alle inwoners, vindt Van der Poel. “Het gaat ook om de houding van ons allen. Dat we rekening houden met elkaar. Bijvoorbeeld in het verkeer of in een drukke winkel. We willen dat iedereen zich welkom voelt. Daarom is het thema van deze Week van de Toegankelijkheid ‘Gewoon Welkom’. Dit vraagt dus iets van ons allemaal.”

Bij het ervaringsparcours waren verschillende partijen aanwezig: betrokken inwoners uit Zwartsluis, de Adviesraad Sociaal Domein, een vertegenwoordiging van de Schans, de Werkgroep Inclusie en gemeentemedewerkers van het sociaal domein en openbare ruimte en de wethouders. De obstakels zijn geïnventariseerd. Hierop volgt op termijn een plan van aanpak.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice