23 maart 2023 Gebruikers online: 15
Agenda
Active creations

Eva Vriend te gast in Sluuspoort

Geplaatst op: 24 oktober 2022

Eva Vriend heeft landelijke bekendheid gekregen met haar boeken over de Zuiderzee en het nieuwe land. (Foto: Jelmer de Haas)

Schrijfster/historica Eva Vriend (1973), bekend van succesvolle boeken als Het Nieuwe Land (2013) en Eens ging de zee hier tekeer, verzorgt op woensdag 16 november een zonder twijfel interessante avond in Sluuspoort. Deze bijzondere avond begin om 19:30 uur. Sluuspoort is open vanaf 19:00 uur. De entreeprijs is 9 euro, inclusief een kop koffie of thee.

In haar boeken schrijft Eva Vriend zowel over hoe de nieuwe bewoners van de Noordoostpolder geselecteerd werden, als over het blijvende verdriet in de vissersgemeenschappen rond de Zuiderzee dat IJsselmeer werd en hen van hun bestaan beroofde. Haar boek ‘Eens ging de zee hier tekeer’ speelde, evenals zij zelf,  een belangrijke rol in de gelijknamige tv-serie met Huub Stapel als presentator. Haar boek vormde ook een inspiratiebron bij de totstandkoming van de musical ‘Eiland in de verte’, waarvan plaatsgenoten Jan Blei en Barbara Lok de voortrekkers waren.

Eva Vriend, zelf dochter van een geselecteerde boer in Luttelgeest (Noordoostpolder), beschreef vanuit het perspectief van haar familie in haar debuut ‘Het Nieuwe Land de selectieprocedures die de overheid hanteerde om de meest geschikte mensen naar de polder te halen. Het boek was een groot succes.

Zeven jaar later richtte ze haar onderzoek op de andere kant van de medaille: de eeuwenoude vissersgemeenschappen rond de voormalige Zuiderzee die werden slachtoffer werden van het ingenieursideaal van de IJsselmeerpolders. De maakbare maatschappij, zowel het ideaal als wat ervan geworden is, beschouwd vanuit een menselijk en persoonlijk perspectief, is een constante in de boeken van Eva Vriend die een breed publiek aanspreken. Ze werden twee keer genomineerd voor de Libris Geschiedenisprijs en is een veelgevraagd spreker.

Binnenkort in Sluuspoort:

Woensdag 26 oktober – Bastiaan Brink over ‘Hoe je het leven een andere wending kunt geven’. Van musicus naar levensgenieter en wereldreiziger.

Voor in de agenda:

Woensdag 7 december – Oud-plaatsgenoot en wereldberoemd kunstenaar Ronald Westerhuis geeft een inkijkje in zijn werk en zijn leven. Aanvang 19:30 uur in Sluuspoort.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice