6 december 2023 Gebruikers online: 22
Agenda
Active creations

Publiek enthousiast over lezing historica Eva Vriend

Geplaatst op: 17 november 2022

Voor een goed gevulde zaal in de Sluuspoort, gaf historica Eva Vriend woensdagavond een lezing over de historische uitgaven ‘Het Nieuwe Land’ en ‘Eens ging de zee hier tekeer’, beiden werken van haar hand.

Voor de pauze stond de geschiedenis van de Noordoostpolder centraal. In anekdotische stijl nam Eva de aanwezigen mee op een rondreis door de ontstaans-geschiedenis van de polder. Boeiend, uit de losse pols, en tegelijkertijd wetenschappelijk verantwoord, verhaalde ze over selectie-procedures, lastig te traceren documenten, en ‘geluk en frustratie’ van betrokkenen over het al dan niet toegewezen krijgen van een kavel met boerderij. Afsluitend beantwoordde ze vragen van het geïnteresseerde publiek.

Na de pauze aandacht voor verweesde Zuiderzee-gemeenschappen die, na de aanleg van de Afsluitdijk in 1932, de teloorgang van de ‘oude visserij’ dienden te verwerken. Eva kiest in haar benadering voor het leven van de gewone man en vrouw, die gedwongen door de omstandigheden, nauwelijks het hoofd boven water weten te houden.

Een boeiende avond, met een geïnspireerde auteur, prachtige foto’s en de belofte dat haar nieuwe boek over de geschiedenis van Schokland ergens in 2024 het levenslicht zal zien.

Tekst en foto: Jan Blei

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice