25 april 2024 Gebruikers online: 46
Agenda
Active creations

Daar is het nieuwe jaar (column Gert Mooiweer)

Geplaatst op: 2 februari 2023

Traditiegetrouw beginnen wij met een nieuwjaarsreceptie in het uitvaartcentrum. Dit voor de mensen met wie ik samen werk. Mijn eigen team maar ook met vele anderen; van dominee tot dokter, van chauffeur tot grafisch ontwerpers, van grafdelvers tot steenhouwers. Klokluiders, kosters, cateringbedrijven maar ook mensen die van de technische dienst zijn en verder met iedereen die ook maar de kleinste rol in het geheel hebben. Mensen die met passie en gevoel klaarstaan op welk uur van de dag dan ook. Toppers zijn het. Allemaal onmisbare schakels in het proces.

We kijken dan terug op het afgelopen jaar en hebben het over de toekomst. Zal het een rustig of druk jaar worden. Een jaar met heftige overlijdens, ongevallen, zelfdoding, baby’s, peuters en kleuters of mensen die van ouderdom overlijden. Al deze vormen hebben hun eigen emoties die we met respect en liefde verzorgen om het voor de families zo dragelijk mogelijk te maken.

We zien het wel en laten het rustig op ons af komen. Voorbereiden kun je je immers toch niet. Elk overlijden vereist een andere aanpak en benadering. Een baby-overlijden is niet te vergelijken met iemand die een hoge leeftijd mocht bereiken. Een ongeval is anders dan een overlijden door een heftige ziekte. Een plotseling overlijden of zelfdoding het zijn allemaal gebeurtenissen die diepe sporen achter laten.

Het één raakt je meer dan het ander, maar elk overlijden heeft impact, ook op ons. Ook wij komen soms terug met een brok in onze keel. Een traan in onze ogen of gewoon een heftige huilbui. Is dat raar? Nee dat is normaal. Het zou niet goed zijn om zonder emotie te werken. Sterker nog als niets je raakt ben je -mijns inziens- niet geschikt voor het vak. Als je situaties tegenkomt die je beroeren ga je er nog liefdevoller mee om. Dat is onze kracht.

Als we terugkomen op de basis gaan we eigenlijk altijd wel even zitten en een bakkie doen, hebben het er dan samen over en evalueren de opgedane indrukken. Je wil ook niet altijd het thuisfront ermee belasten. Maar met elkaar komen we vaak een heel eind. Je weet wat je samen aankunt en wat niet. We zijn een hecht team waar ik super trots op ben.

Ik ben dankbaar dat we met z’n allen dit werk mogen en kunnen doen. Dankbaar dat we een uitlaatklep zijn voor hen die dat nodig zijn. Dankbaar dat we gevraagd worden. Onze dienstverlening gaat ver en is van hoge kwaliteit, dit streven we ook in 2023 na, om zoveel mogelijk te ontzorgen, daar waar nodig. Persoonlijke uitvaarten neer te zetten en die steun te zijn die men van ons verwacht en gewend is.

Een nieuw jaar met nieuwe kansen motiveert ons alleen maar meer. Ik zeg mede namens mijn hele team: 2023, kom maar op.

Gert Mooiweer

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice