25 april 2024 Gebruikers online: 59
Agenda
Active creations

‘DNA van Zwartsluis’ brengt heden en verleden op moderne wijze in beeld

Geplaatst op: 31 maart 2023

In expositiezaal Tagrijn op de eerste verdieping van Sluuspoort is een nieuwe permanente expositie te zien over Zwartsluis. In ’Het DNA van Zwartsluis’ wordt op een moderne en transparante manier de geschiedenis van Zwartsluis voor het voetlicht gebracht. Aan de hand van tien zogenaamde ‘ikonen’ wordt in vogelvlucht aandacht besteed aan datgene wat Zwartsluis tot  Zwartsluis heeft gemaakt. De expositie wordt zaterdag 8 april om 14:00 uur geopend door burgemeester Eddy Bilder van Zwartewaterland. Vanaf dinsdag 11 april is de expositie door iedereen te bezoeken.

‘Het DNA van Zwartsluis’ is een splinternieuwe tentoonstelling waaraan in de afgelopen wintermaanden door twee professionals en meerdere vrijwilligers van Sluuspoort hard is gewerkt. In deze tentoonstelling kan de bezoeker  op een aansprekende en overzichtelijke manier kennismaken met de (recente) geschiedenis van Zwartsluis.

Ikonen

Bij de tien ikonen, die alle worden gepresenteerd op meerpalen, afkomstig uit de haven van Zwartsluis, komt vanzelfsprekend de turfwinning aan bod. Maar ook bedrijven die synoniem zijn geworden met Zwartsluis, zoals Buisman en Besto.  Vanzelfsprekend ontbreken de scheepvaart en de visserij ook niet in deze ikonenreeks, waarvan ook Museum Schoonewelle deel uitmaakt.

Filmpresentatie

Belangrijk onderdeel van deze nieuwe expositie zijn de korte films die gemaakt zijn door Steijn & i-Glow. In deze filmpjes, waarin inwoners van Zwartsluis als figurant fungeren, wordt een inkijkje gegeven in het DNA van Zwartsluis. Een bezoek aan de scheepswerven, een rondvaart door de  havens en een wandelrondje langs de winkels komen hierin onder meer voorbij. Maar ook  de mooie evenementen die Zwartsluis op de kaart hebben gezet, zoals de Nationale Sleepbootdagen.

Totstandkoming

De nieuwe expositie heeft vooral een modern karakter, waarmee naar verwachting de huidige museumbezoeker wordt aangesproken. Het geheel is opgezet in samenwerking met twee experts op het gebied van de inrichting van musea, Wim Eikelboom en Johan Akkerman. Samen met de vele vrijwilligers van Sluuspoort is gewerkt aan de samenstelling  van een expositie die de geschiedenis vertaalt naar deze tijd. Naast de inzet van de samenstellers zijn ook de vrijwilligers van de technische dienst van Sluuspoort van onschatbare waarde geweest bij de totstandkoming.

www.sluuspoort.nl

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice