23 april 2024 Gebruikers online: 28
Agenda
Active creations

Handelskade stroomt vol voor Zwartsluis onder Zeil

Geplaatst op: 17 mei 2023

De Handelskade stroomt vol. (Foto: Jan van Kleef)

Zwartsluis is vanaf vandaag vijf dagen ondergedompeld in gezellige nautische sferen. Inmiddels zijn de eerste zeilschepen aangemeerd aan de Handelskade en is de organisatie druk bezig met de laatste voorbereidingen in het centrum.

Tienduizenden mensen bezoeken sinds begin jaren negentig de tweejaarlijkse Nationale Sleepbootdagen in Zwartsluis. In de oneven jaren is daar deze eeuw Zwartsluis onder Zeil bijgekomen. De coronapandemie gooide twee jaar echter roet in het eten. “We zijn er dus weer aan toe…”, glimlacht organisatievoorzitter Roel Schurink. “De laatste editie in 2019 was zonovergoten en ontzettend gezellig. Die verwachting heb ik nu weer.”

Dat zegt Schurink ook met de Nationale Sleepbootdagen van vorig jaar in het achterhoofd. Ook toen trof Zwartsluis het met het weer en genoten tienduizenden bezoekers van een prachtig evenement. “Mensen vallen tijdens onze evenementen voor de sfeer in ons dorp. Zwartsluis onder Zeil is kleinschaliger dan de Nationale Sleepbootdagen, maar net zo gezellig. Ook dit jaar kiezen we voor een combinatie van nautische sferen, veel muziek, cultuur en leuke activiteiten.”

Dat begint al op woensdag 17 mei. Vanaf 14.00 uur varen de deelnemende schepen Zwartsluis binnen en ’s avonds treedt de band Two Faces op in het Botterhuus. Het grote publiek streept vermoedelijk vooral donderdag, vrijdag en zaterdag aan in de agenda. Dan bruisen de Handelskade en omgeving van de activiteiten. Er zijn veel demonstraties en optredens. Vrijdag is ook de Nacht van Zwartsluis en op zaterdag slingert er een braderie door het dorp.

Vrijdag Kinderdag

Nieuw op het programma is Vrijdag Kinderdag. “Op die dag is er voor kinderen van alles te beleven. Ze kunnen hun spullen verkopen op een kleedjesmarkt, meedoen aan sportclinics van onze lokale sportverenigingen en meedoen aan een speurtocht. Maar ook voor de ouders is er natuurlijk van alles te beleven. Die dag treden drie dixielandachtige bands op en er is een zeilwedstrijd. Tijdens het hele evenement kunnen liefhebbers ook de nieuwe exposities in Sluuspoort bekijken.”

Admiraalzeilen

Zoals altijd eindigt Zwartsluis onder Zeil op zondag met een kerkdienst op de ZS13, de oudste nog varende botter. De trots van Zwartsluis is op zaterdag ook het admiraalschip tijdens het Admiraalzeilen op het Zwarte Water. Die activiteit is altijd goed voor prachtige beelden. Bekijk hier het volledige programma.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice