23 april 2024 Gebruikers online: 39
Agenda
Active creations

Nieuw zwembad op komst, maar waar?

Geplaatst op: 26 mei 2023

Zwartsluis is na 50 jaar toe aan een nieuw zwembad. Daar bleek de gemeenteraad van Zwartewaterland het donderdagavond unaniem over eens. Waar de raad echter over struikelde, is de locatie. Coalitiepartijen CU, SGP en PvdA vinden het een goed idee om het bad naast het huidige zwembad te bouwen. Oppositiepartijen BGZ, VVD en CDA willen dat het college eerst beter onderzoekt of DESZ en ‘Kronenberg’ ook geschikte locaties zijn om een bommetje te maken.

In 2021 werd nog gekeken naar renovatie, maar al snel liet het college van burgemeester en wethouders ook de mogelijkheden voor nieuwbouw onderzoeken. Die laatste optie gaat, zoals het nu lijkt, een dikke 4 miljoen euro kosten. Dit kan nog hoger uitvallen vanwege stijgende kosten van bouwmaterialen. 

Over de locatie van het nieuwe bad voor Zwartsluis bleken oppositie en coalitie van mening te veranderen. In eerste instantie werd nog gedacht om het bad tegenover de huidige locatie van De Kragge te bouwen in de Prinsessenbuurt. Het CDA denkt echter dat het nog drukker wordt met parkeren in de wijk zodra er een nieuw zwembad is én er woningen komen op de huidige locatie. Ook de fractie van BGZ vroeg zich ook af ‘in welke woonplaats een zwembad tegenwoordig middenin een woonwijk ligt.’

Raadslid John Smits van de VVD en CDA-raadslid Rudi van Zandwijk noemden locatie ‘Kronenberg’ als goede optie voor een nieuw bad. De gemeente kocht vorig jaar 22 hectare aan weilanden aan de rand van het dorp voor 1.6 miljoen euro zonder hier een definitieve bestemming op te plakken. Een mooie plek voor De Kragge en andere sportacomodaties, vinden de mannen. Raadslid Linda van Veen van BGZ ziet locatie Kronenberg ook niet als onmogelijk en stuurde aan op een combi-bad. Verder is een accommodatie naast de huidige velden van DESZ ook een mogelijkheid volgens Van Zandwijk.

Klaas Huisbrink van de SGP ziet het bad in Zwartsluis liever aan de Julianastraat, het zou te veel tijd in beslag nemen om andere locaties te onderzoeken. “Laten we zo snel mogelijk gaan bouwen, hoe langer we wachten hoe duurder het wordt.” Ook coalitiegenoten PvdA en CU vinden de locatie waar Huisbrink op doelt een prima optie.

Tot slot stond de raad ook positief tegenover het voorstel om Bestevaer in Genemuiden te renoveren. Tijdens de volgende raadsvergadering gaat de raad over tot besluitvorming, omdat de wethouder wacht op nieuwe kaders van de fracties.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice