6 december 2023 Gebruikers online: 21
Agenda
Active creations

Goed voorbereid de winter in

Geplaatst op: 31 augustus 2023

(Advertentie) Ook al is het nog zomer, toch zijn de eerste tekenen al zichtbaar dat dit seizoen op zijn eind loopt. De dagen worden alweer duidelijk korter en ’s morgens kan er mist boven de velden hangen. Dit is dus het moment om even stil te staan bij de vraag: hoe bereiden we ons voor op de winter. Het is natuurlijk niet zo dat dat gebeurt zoals in de middeleeuwen, waar in de zomermaanden groenten werden ingemaakt om de winter door te komen. Maar veel mensen maken zich wel degelijk zorgen over bijvoorbeeld de hoge kosten voor gas en stroom. Want hoewel de prijzen wel weer wat zakken blijft er toch veel onzekerheid. Daarom besluiten ook steeds meer mensen om een houtkachel aan te schaffen. Hiermee kan de woonkamer worden verwarmd om zo op de kosten voor gas te bezuinigen.

Wat kun je stoken in een houtkachel?

Een houtkachel is, zoals de naam al aangeeft, geschikt voor het stoken van hout. Niet al het hout is geschikt. Een in stukken gezaagde boekenkast in de kachel opstoken is geen goed idee. Dat hout is bewerkt met verf of lak en daardoor niet geschikt. Je kunt haardhout bestellen bij bedrijven die hiervoor speciaal bomen kweken. Ook gaat het soms om hout dat wordt geruimd na een storm. Omgewaaide bomen worden opgekocht door handelaren die ze in handzame stukken zagen en afvoeren. Dit hout wordt gedroogd waarna het per kuub wordt verkocht aan bezitters van open haarden. Omdat het aantal huizen met een houtkachel toeneemt is de vraag groot. Dit leidt uiteraard tot stijgende prijzen.

Verschillende houtsoorten voor een houtkachel

Je kunt verschillende soorten hout stoken in een houtkachel. Je kunt kiezen voor essen, berken of beuken haardhout. Eiken is ook een optie, maar dit hout is vaak duurder omdat het harder is. Voordeel is wel dat het langer brandt. Er zijn ook leveranciers die gemengde pakketten haardhout leveren met hout van verschillende bomen. Hout koop je meestal per kuub of twee kuub. Het wordt geleverd in een zogenaamde ‘big bag’. Het is belangrijk om het hout goed en droog op te slaan. Hout dat buiten ligt en nat regent doet het niet echt lekker in de kachel. Het hout wordt nadat het is gekapt ook altijd bij de leverancier gedroogd. Je krijgt het dus ‘kant en klaar’ en direct geschikt voor gebruik. Afhankelijk van de houtsoort moet het een half jaar tot twee jaar drogen voordat je het hout voor de kachel kunt gebruiken.

Zorg voor goed onderhoud van de schoorsteen

Wanneer je een houtkachel gebruikt is het belangrijk om de schoorsteen van je huis goed te laten onderhouden. Een dakdekker kan een inspectie doen om te zien of het voegwerk nog in orde is en of de schoorsteen stevig op het dak staat en niet lekt. Na het stookseizoen is het belangrijk de schoorsteen te laten vegen. Dit kan gerust wat later, bijvoorbeeld in juni of desnoods in september. Als je er maar voor zorgt dat het is gebeurd voordat je opnieuw gaat stoken in de herfst.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice