De zakelijke gebouwenverzekering toegelicht
Geplaatst op: 2 september 2024
(Adv.) Ben je ondernemer met een eigen bedrijfspand? Dan heb je het goed voor elkaar. Een pand zelf bezitten is vaak prettiger dan het huren van een pand, omdat je als eigenaar van een pand meer te zeggen hebt over wat er met het pand gebeurt. Tegelijkertijd brengt het bezit van een pand de nodige risico’s met zich mee. Gelukkig kun je je bedrijf hiertegen beschermen met de gebouwenverzekering. In dit artikel vertellen we je er meer over.
Wat is de gebouwenverzekering?
Het eerste wat we moeten bespreken, is wat deze verzekering precies inhoudt. Want wat is de gebouwenverzekering? Eigenlijk is dat niet heel ingewikkeld. Met een gebouwenverzekering zorg je ervoor dat je bedrijf beschermd is tegen de financiële gevolgen van schade aan het pand.
Raakt het pand bijvoorbeeld beschadigd door brand, dan kun je rekenen op een vergoeding van je verzekeraar. Hetzelfde geldt voor schade door bijvoorbeeld blikseminslag of een ontploffing. Ook schade door extreme weersomstandigheden zoals harde wind, flinke regen en hagel zijn meeverzekerd met de gebouwenverzekering.
Vervangende bedrijfsruimte
Een bijkomend voordeel van de gebouwenverzekering is dat je er als ondernemer van verzekerd bent dat je altijd een plek hebt waar je je bedrijf kunt runnen. Raakt jullie pand namelijk te ernstig beschadigd om er nog te kunnen werken, dan gaat je verzekeraar op zoek naar een (tijdelijk) ander pand waar jullie verder kunnen werken.
Lukt het de verzekeraar niet om op tijd een vervangend pand te vinden, dan volgt er een andere oplossing. Je krijgt dan namelijk een “huur” uitbetaald voor je huidige, beschadigde pand. Het doel van deze huur is om je bedrijf toch een bepaalde vorm van inkomsten te bieden. Hiermee kun je de vaste kosten blijven betalen. Want in welke staat je pand ook verkeert, de vaste kosten blijven gewoon doorlopen.
Voorraad apart verzekeren
Het is belangrijk om te begrijpen dat de voorraad in je gebouw niet onder de dekking van de gebouwenverzekering valt. Wat dat betreft, is de gebouwenverzekering meer te vergelijken met een opstalverzekering.
Wil je de voorraad van je bedrijf verzekeren tegen diverse vormen van schade, dan zul je hier een aparte verzekering voor af moeten sluiten. We noemen die verzekering ook wel de goederenverzekering. Sluit je deze verzekering af en raakt je voorraad beschadigd door bijvoorbeeld brand of water, dan kun je van je verzekeraar een vergoeding krijgen voor het vervangen van voorraad of voor de inkoop van nieuwe voorraad. Zo kun je zo snel mogelijk weer spullen verkopen en omzet draaien.
Gepubliceerd door Robert Jansema