Zo organiseer je de bekabeling op kantoor een stuk beter
Geplaatst op: 29 november 2024
(Adv.) In de gemiddelde kantoorruimte is een wirwar aan kabels aanwezig. De laatste jaren hebben we het aantal kabels en snoeren op werkplekken flink zien toenemen. We hebben niet alleen te maken met de netwerkkabels, maar ook met kabels van diverse apparatuur, oplaadsnoeren en andere draden die overal en nergens naartoe gaan. Het is voor zowel het overzicht als de veiligheid belangrijk om de bekabeling op kantoor goed te organiseren. Wij geven je een paar slimme tips.
Gebruik lasklemmen voor veilige en overzichtelijke verbindingen
Het is belangrijk om de bekabeling op kantoor veilig en overzichtelijk te houden. Moeten er meerdere draden met elkaar worden verbonden? Dan kun je hiervoor het best een Wago lasklem gebruiken. Deze lasklemmen zorgen voor een praktische verbinding met een enkele klem. Dit is veilig en het helpt je tijd besparen. Daarnaast neemt het risico op foutieve aansluitingen af. Dit geldt zeker voor de meer complexe bekabelingsoplossingen. De lasklemmen zijn zowel voor tijdelijke als permanente installaties te gebruiken.
Bundel kabels voor een opgeruimde werkomgeving
Los liggende kabels vormen op de eerste plaats een risico. Mensen kunnen erover vallen of erin verstrikt laten. Daarnaast slijten de kabels sneller en kunnen ze ook heter worden als ze behoorlijk in de knoop zitten. Moet er een kabel vervangen worden? Dan valt het niet mee om deze uit het kluitje kabels te verwijderen. Deze ellende kun je makkelijk voorkomen door de kabels te bundelen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld gebruik maken van tyraps. Je kunt de kabels langs de muren, bureaupoten of kabelgoten leiden. De werkomgeving ziet er direct opgeruimder uit en dat zorgt voor een hogere productiviteit.
Het gebruik van een patchkast voor goed netwerkbeheer
In vrijwel alle kantoren is relatief veel netwerkapparatuur aanwezig. Voor de kwaliteit, veiligheid en betrouwbaarheid is het belangrijk om de kabels en apparatuur overzichtelijk en georganiseerd te houden. Hiervoor kun je het best gebruik maken van een patchkast. Deze zorgt voor een overzichtelijke opstelling van alle kabels en apparatuur. Dit zorgt niet alleen voor een beter beheer, maar ook voor eenvoudiger onderhoud. Gaat er een kabel kapot? Dan hoef je niet eindeloos te zoeken naar de kabel. Door de goede organisatie in de patchkast heb je de kabel snel te pakken en kun je deze direct probleemloos vervangen. Dit voorkomt ook dat er vertragingen in bedrijfsprocessen ontstaan door problemen met de bekabeling.
Het labelen van de aanwezige kabels en snoeren
Je kunt de organisatie van alle kabels en snoeren op kantoor verder verbeteren door alles te labelen. Hierbij kun je kiezen voor labels met tekst, maar je kunt ook werken met kleurcodes voor de labels. Kleine kabeltags zijn makkelijk aan te brengen en maken direct duidelijk welke kabel waar naartoe gaat. Bij onderhoud en aanpassingen helpt het je flink wat tijd te besparen. Daarnaast kan verwarring effectief worden voorkomen en worden er minder snel fouten gemaakt bij het aansluiten van apparatuur. Combineer de labels met een goed kabelmanagementplan.
Gepubliceerd door Robert Jansema