19 juli 2025
Gebruikers online: 0

Kennismaken met alle facetten van jenever tijdens proeverij bij Sluuspoort

Geplaatst op: 28 mei 2025 Gepubliceerd door: Robert Jansema

Het activiteitenprogramma van Sluuspoort heeft voor woensdag 11 juni een proeverij op het programma staan. Het is zo langzamerhand een gewoonte geworden dat deze activiteit terugkeert op de activiteitenkalender. Eerder al stonden wijn, whisky en rum centraal. Dit keer gaat alle aandacht uit naar wat als een typisch Hollands drankje wordt gezien, namelijk jenever.

De proeverij begint om 19.30 uur, Sluuspoort is open vanaf 19.00 uur. Naast het kennismaken met meerdere soorten jenevers staat ook het proeven van smakelijke, bijpassende gerechtjes op het programma.

Jenever is een gedistilleerde alcoholische drank gemaakt op basis van graan. Jenever bevat altijd jeneverbes, moutwijn en is meestal aangelengd met andere alcohol. Geheel ten onrechte wordt vaak gedacht dat het een puur Hollandse drank is. “Het leek ons leuk om eens wat meer inzicht te krijgen in jenever”, aldus Teun Grootenhuis, die namens Sluuspoort de organisatie van deze proeverij op zich heeft genomen. Daarvoor heeft hij de medewerking gezocht van slijter Jelrik de Gast. Teun zegt over de te verwachten ‘leermomenten’ tijdens de proeverij: “Dat de meeste jenevers tegenwoordig vooral uit België komen heb ik nu al geleerd van Jelrik, die in zijn vak als slijter grote kennis heeft opgebouwd. Dat geeft dus ook iets extra’s, want het is meer dan een proeverij alleen.”

Een ander aspect dat aan de orde komt tijdens de jeneverproeverij is dat het imago van jenever sterk aan het veranderen is. “Dat komt omdat er steeds meer bijzondere soorten jenever worden gepresenteerd. Iedereen kent naast de jonge jenever wel de oude jenever en korenwijn”, legt Jelrik de Gast uit. “Maar het aanbod is inmiddels veel groter en omvat veel meer soorten dan alleen deze  traditionele varianten. Mede daardoor neemt de belangstelling van de consument ook toe. Jenever is echt met een revival bezig. In de  proeverij zal ik ook uitleggen hoe het zit met de hoeveelheid moutwijn in een jenever. Vroeger was die hoeveelheid groot, later is dat sterk afgenomen. Maar inmiddels zijn er weer meerdere soorten waarin dit belangrijke ingrediënt in hogere percentages wordt toegepast.”

Wie meer te weten wil komen over (de ontwikkeling van) jenever is van harte welkom op de proeverij. Opgeven is noodzakelijk en kan tot en met 7 juni via whatsapp 06-45003730 of zwartsluis@mitra.nl