26 april 2024 Gebruikers online: 70
Agenda
Active creations

Verkeersregelaars cruciaal voor doorgaan evenementen

Geplaatst op: 23 augustus 2016

Foto Jan van Kleef (archief)

Het is steeds moeilijker om voldoende verkeersregelaars te vinden voor de evenementen in Zwartsluis. Dat zegt Gerrit Koers, die in Zwartsluis poolmanager van de verkeersregelaars is. Zonder deze vrijwilligers kunnen evenementen niet doorgaan. “Daarom zou het mooi zijn als we onze groep kunnen uitbreiden. Als het je ligt, is dit ook heel mooi en leuk werk”, aldus Koers.

Hij nam twee jaar terug het stokje over van Gert Moeken, die nog wel nauw betrokken is bij de verkeersregelaars in Zwartsluis. Koers regelt zelf ongeveer vijf jaar af en toe het verkeer. “Bij de Sleepbootdagen stond er nooit een regelaar bij de afslag naar de Nieuwesluis. Toen ik Gert daarnaar vraag, zei hij dat hij daarvoor geen mensen kon krijgen. ‘Als ik twee mensen regel, staan er dus wel verkeersregelaars?’, vroeg ik hem. Toen heb ik zelf met Jan Jansen een cursus gevolgd…”, vertelt Koers over zijn eigen entree in het verkeersregelaarsgilde.

In Zwartsluis heeft hij 27 namen op de lijst staan, waarvan de helft echt actief is. “Dat is aan de krappe kant. Wij leveren vrijwillige verkeersregelaars aan onder meer de Sleepbootdagen, de Oranjevereniging en de Zwartewaterlandloop. Voor dat laatste evenement zijn negen mensen nodig, maar ik heb er nu nog maar vier op papier. Dat komt ongetwijfeld goed, maar het toont wel aan dat het steeds moeilijker wordt”, vertelt Koers.

En daarmee komen organisatoren in feite in de problemen, zegt hij. “De gemeente geeft vergunningen af voor evenementen met als voorwaarde dat zij voor verkeersregelaars zorgen. Zomaar iemand een hesje geven is er tegenwoordig niet meer bij. Mensen moeten een cursus volgen. In Zwartewaterland gebeurt dat nu nog door een politieagent die een avondje voorlichting geeft, maar vanaf volgend jaar krijgen we hier net als in andere gemeenten een digitaal examen. Mensen volgen een cursus via E-learning en moeten daarna een examen afleggen. Op zich is dat een prima zaak, maar ik ben bang dat dan wel een aantal vrijwilligers afhaakt.”

Dat terwijl Koers nu al regelmatig een beroep moet doen op vrijwilligers uit Genemuiden en Hasselt. “In Zwartewaterland helpen we elkaar gelukkig. Wij gaan zaterdag bijvoorbeeld naar het Euifeest toe. Maar ook in de andere kernen dreigt een tekort. Blijkbaar is dat ook een landelijk probleem. Wij worden bijvoorbeeld ook regelmatig gevraagd door Zwolle. Ook daar krijgen ze de bemanning niet rond.”

Koers hoopt daarom op uitbreiding van de vrijwilligerspool. “Het is echt leuk werk om te doen. Je gaat om met mensen en draagt een bepaalde verantwoordelijkheid, maar je moet er wel geschikt voor zijn. Overwicht is belangrijk. Als je onzeker op een kruising staat breng je het verkeer, jezelf en mogelijk je collega’s in gevaar. Verkeerszicht is natuurlijk ook cruciaal. Juist dat krijgt straks veel aandacht tijdens de digitale cursus. Wij verkeren in de gelukkige omstandigheid dat we in Zwartsluis over veel ervaring beschikken, maar we hebben echt meer mensen nodig.”

Wie belangstelling heeft om verkeersregelaar te worden, kan contact opnemen met Gerrit Koers. Zijn emailadres is g.j.koers@hetnet.nl

 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice