27 april 2024 Gebruikers online: 21
Agenda
Active creations

Vader en zoon De Rijk verknocht aan auto’s

Geplaatst op: 2 februari 2017

“Als je hier het plafond lostrekt, zie je posters van Neil Diamond”, glimlacht John de Rijk. In zijn bedrijf aan de Zomerdijk zat vroeger een vermaarde discotheek en die herinneringen zijn nog niet helemaal weg. De Rijk en zoon Marc runnen er ondertussen al jarenlang een autobedrijf met een breed aanbod aan diensten.

Vader De Rijk streek in 1985 neer in Zwartsluis. “Ik ben opgegroeid in Emmeloord en heb het even in Amstelveen geprobeerd. De mentaliteit is daar heel anders, waardoor ik na twee jaar alweer terug was. Al snel kwam het pand aan de Zomerdijk in beeld. En daar ben ik nooit meer weggegaan. Toen ons pand te klein werd, heb ik later het oude Meppelerdiep erbij gekocht”, legt De Rijk kort de geschiedenis van zijn bedrijf uit.

De veranderingen in het vak zijn behoorlijk. Al was het maar de techniek. “Onderhoud gebeurt steeds minder, door de langere onderhoudsintervallen. Veel onderdelen van de auto zijn elektronisch. Daarvoor hebben wij hier de apparatuur, soms moeten we werk uitbesteden aan de echte specialist”, legt Marc uit. Ook voor accuservice, banden, APK en onderhoud en reparaties is de garage aan de Zomerdijk een goed adres. Tevens is Autobedrijf de Rijk  een BOVAG aangesloten bedrijf en staan er altijd vijftig occasions op voorraad. “Wij kunnen klanten op een heel breed terrein helpen. Tenaamstellen en Vrijwaren van een voertuig  doen wij bijvoorbeeld ook, waardoor de tocht naar het postkantoor verleden tijd is. Het kan zelfs elke dag tot 21.00 uur.”

Techniek is niet de enige grote veranderingen, vertelt John de Rijk. “Belangrijk verschil met de begintijd is natuurlijk internet. Vroeger verkocht je auto’s aan de mensen uit een cirkel van tien kilometer rondom Zwartsluis, terwijl mensen nu uit het hele land komen. Ze sporen het internet af en kiezen de goedkoopste uit of rijden ver voor die ene auto die ze zoeken. Afgelopen weekeinde verkochten we bijvoorbeeld nog een wagen aan een Amsterdammer.”

Ook bij een internetaankoop kan De Rijk helpen, legt Marc uit. “Het gebeurt steeds vaker dat mensen een auto elders in het land zien die wij voor hen aankopen. Ze kunnen dan hun huidige auto bij ons inruilen en tegelijk blijven profiteren van onze service.”

Vader John heeft ondertussen meer dan dertig een garagebedrijf en Marc loopt ook al jarenlang rond. De liefde voor auto’s is nooit verdwenen. “Ik sleutelde zelf als puber al veel aan brommers en daarna kocht ik goedkope auto’s. Die passie is nooit meer overgegaan en ook overgeslagen op Marc. Wij werken met zijn tweeën en dat gaat prima.”

De Rijk wijst op een serie model auto’s om de liefde voor de automobiel nog eens te benadrukken. Daarvoor staat een behoorlijke voorraad aan prijzen en bekers. Gewonnen met races of andere autowedstrijden, denken veel klanten wellicht. “Met bowlen en tafeltennis…”, helpt Marc de Rijk alle eventuele twijfel uit de wereld.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice